objavljena imena kandidata

Tko će biti novi glavni državni odvjetnik? Birat će se između ove šestorke

21.04.2020 u 15:30

Bionic
Reading

Na javni poziv za dužnost glavnog državnog odvjetnika javilo se šest kandidata, izvijestilo je u utorak Državnoodvjetničko vijeće (DOV).

Svoje kandidature poslali su zamjenik splitskog županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj-Šipek, odvjetnici Veljko Miljević, Mladen Dragičević, Marija Cvitanušić te bivši odvjetnik Marko Bonifačić.

Državnoodvjetničko vijeće ranije je izvijestilo da će nakon okončanja postupka zaprimanja prijava održati sjednicu na kojoj će sukladno Zakonu o državnom odvjetništvu utvrditi kandidate koji su podnijeli prijave te njihove prijave uputiti Vladi na daljnje nadležno postupanje.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku 19. veljače nakon što se otkrilo da je bio član masonske lože.

Do novog izbora Državno odvjetništvo vodi Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek koja dugi niz godina radi kao zamjenica glavnog državnog odvjetnika. Na čelu je i građanskog odjela Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. U dva navrata bila je i predsjednica Državnoodvjetničkog vijeća.

Veljko Miljević ugledni je zagrebački odvjetnik, koji često za sebe ističe da je bio i najbolji student u povijesti Pravnog fakulteta u Zagrebu. Bio je član Hrvatskog helsinškog odbora, a kratko se okušao i u politici kao potpredsjednik Srpske narodne stranke. Nakon Jelenićeve masonske afere, Miljević je i sam priznao da je mason. U odvjetničkoj karijeri zastupao je Zdravka Mamić, Branimira Glavaša, Davida Komšića...

Mladen Dragičević također je odvjetnik iz Zagreba. Sada se njegovo odvjetničko društvo, kako stoji u službenim podacima, bavi svim granama prava, s posebnim naglaskom na trgovačko i građansko pravo, preuzimanja i spajanja, energetiku, pomorsko, bankarsko, radno te pravo osiguranja.

Nikša Wagner je zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. Svojedobno je bio i općinski državni odvjetnik u Splitu i Dubrovniku. Odlikovan je kao hrvatski branitelj, a bio je i djelatni časnik, istražitelj u Kriminalističkoj vojnoj policiji, u 72. bojni Vojne policije i pri Upravi vojne policije MORH-a.

Marko Bonifačić bio je vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, potpredsjednik Središnjeg odbora Liberalne stranke i pravni savjetnik HHO-a. Sada je odvjetnik u mirovini. U karijeri se uglavnom bavio građanskom pravom, posebno zaštitom vlasništva.

Marija Cvitanušić je odvjetnica iz Zagreba. Prije nekoliko godina kandidirala se i za sutkinju Vrhovnog suda RH, a konkurirala je i za mjesto ravnateljice rehabilitacijskog centra Biokovka. Njezin odvjetnički ured bavi se kaznenim i građanskim pravom.