PREDSTAVA U HAAGU

Šešelj se hvalio 'rasturanjem tribunala' i tražio godišnji

06.07.2011 u 18:36

Bionic
Reading

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj u srijedu se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izjasnio da nije kriv po trećoj optužnici koja ga tereti za nepoštivanje suda, odnosno za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka te je sudu osporio pravo da mu sudi za to kazneno djelo

ICTY je u svibnju podignuo treću optužnicu protiv Šešelja za nepoštivanje suda zbog toga što sa svoje web stranice nije uklonio tri knjige i pet dokumenata u kojima je otkrio identitet zaštićenih svjedoka tužiteljstva.


'Izjašnjavam se da nisam kriv i osporavam pravo Tribunalu da vodi postupak za nepoštivanje suda, jer se taj kazneni postupak ne može voditi protiv inače optuženog za najteža kaznena djela, ni u anglosaksonskom ni u kontinentalnom pravnom sustavu', rekao je Šešelj u sudnici.

Šešelj, koji se pred sudom brani sam, rekao je da je spreman za početak suđenja, ali je od raspravnog vijeća zatražio da njegovu pravnom savjetniku Dejanu Miroviću i suradniku Nemanji Šaroviću odobri privilegiran položaj i plati im putne troškove, što je tajništvo suda nedavno odbilo.

'U svim civiliziranim zemljama to je osnovno pravo, a meni se osporava. To što sam odlučio braniti se sam ne znači da sam doslovno odlučio biti sam, nego da sam glavni u svom timu. To su stvari koje kompromitiraju tribunal više nego što sam ga ja u stanju kompromitirati u sudnici', poručio je Šešelj sucima.

Ni najnovije pojavljivanje Šešelja u sudnici nije prošlo bez njegovih verbalnih akrobacija. Tako se na početku ročišta identificirao kao 'dr. Vojislav Šešelj, najveći neprijatelj haaškog suda' i 'jedini optuženik koji je uspio rasturiti tribunal'.

Na upit suca čuje li ga preko slušalica na jeziku koji razumije rekao je da ga čuje na jedinom jeziku koji razumije, materinskom srpskom jeziku.
'Ovdje izmišljaju neke jezike, ne dopuštam da se moj materinji jezik vrijeđa tako što se naziva nekakvim bošnjačkim ili hrvatskim', rekao je Šešelj koji je unaprijed najavio da će protiv njega biti još sedam suđenja za nepoštivanje suda.

Šešelj se sucima požalio da je frustriran zbog toga što je s njegova kata u pritvorskoj jedinici premješten ratni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić kojeg su, rekao je, ostali pritvorenici 'lijepo primili i s njim igrali šah'.

'Motivi za tu odluku su pretpostavke da je Mladić družeći se sa mnom pao pod moj utjecaj i da sam ja utjecao na to da on odbije branitelje po službenoj dužnosti i inzistira na svojima. Istina, ja sam mu rekao da ne može imati povjerenje ni u koga s liste tribunala', rekao je Šešelj.

Nakon što ga je sudac prekinuo i pitao kakve to veze ima s njegovim predmetom, Šešelj je odgovorio da je zbog toga frustriran, pa ne može pripremiti odgovarajuću obranu. 'Ja sam frustriran takvim ponašanjem i ima osjećaj krivnje da je Mladić stradao zbog mene. A frustriran čovjek ne može se adekvatno braniti u sudskom procesu', rekao je Šešelj.

On je od sudaca također zatražio da ga puste na 'godišnji odmor' nakon što je u pritvoru proveo već 8,5 godina, te im poručio da sami trebaju riješiti pitanje jamstva da će se vratiti u pritvor.

'Za mene nitko ne može dati jamstvo, samo ja sam sebi mogu biti jamstvo. A vi morate riješiti taj problem, tu pravnu prazninu što u slučaju kad netko ne može dati jamstvo. Neću ga tražiti od izdajničkog prozapadnog režima u Beogradu', rekao je Šešelj. Datum nastavka suđenja raspravno vijeće odredit će naknadno.