'JA SAM KAO GIORDANO BRUNO'

Šešelj Haški sud usporedio s katoličkom inkvizicijom

17.04.2012 u 19:53

Bionic
Reading

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj u utorak se još jednom pojavio pred Haaškim sudom kako bi se izjasnio o nadopuni jedne od optužnica kojima ga se tereti za nepoštovanje suda odnosno za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka s njegova glavnog suđenja

Šešelj je u svibnju prošle godine optužen treći put zbog nepoštovanja suda odnosno zbog toga što je identitet svjedoka iz prva dva postupka, objavljen u njegovim knjigama, objavio i na svojoj internetskoj stranici, a ta je optužnica nadopunjena nepridržavanjem u međuvremenu izdanog naloga za povlačenjem tih podataka sa Šešeljeve mrežne stranice. Šešelj se u utorak po toj nadopuni izjasnio da se ne osjeća krivim.

Na ročištu je na Šešeljev zahtjev pročitana čitava nadopuna optužnice za nepoštovanje suda jer je Šešelj objasnio da je tekst nadopune dobio na vrijeme ali mu se nije dalo čitati ga.

On je ročište iskoristio kako bi Haaški sud usporedio s katoličkom inkvizicijom koja je uspostavila popis progonjenih knjiga Index librorum prohibitorum, a sebe je usporedio s žrtvama toga progona poput Giordana Bruna. On je u utorak, među ostalim, zatražio i da mu se omogući da održi video linkom konferenciju za srpske novinare u okviru predizborne kampanje koja traje u Srbiji jer je nositelj izborne liste srpskih radikala na parlamentarnim izborima.


Šešelj je do sada u dva različita postupka osuđen na 15 mjeseci pravomoćno te na 18 mjeseci nepravomoćno zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka u svojim knjigama. Treću optužnicu o čijoj se izmjeni izjašnjavao danas zaradio je nakon što je objavio knjige iz prve dvije optužnice na svojoj mrežnoj stranici.

Šešelj trenutno u pritvoru čeka izricanje nepravomoćne presude za svoju ulogu u zločinima počinjenima u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata u razdoblju od 1991-1993. U ožujku održane su završne riječi na kojima je tužiteljstvo zatražilo za njega 28 godina zatvora.