AFERA 'PROČISTAČ'

Šerić: Kolar je bio prevaren i izmanipuliran

02.12.2010 u 18:21

Bionic
Reading

Branko Šerić, branitelj člana proširenog predsjedništva HSS-a i bivšeg saborskog zastupnika Ivana Kolara ustvrdio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je njegov branjenik bio prevaren i izmanipuliran u slučaju 'Pročistač' u kojem ga USKOK tereti da je kao načelnik općine Molve s dvojicom suoptuženika prilikom izvođenja građevinskih radova oštetio općinu za više od 5,6 milijuna kuna

Kolar (61) te vlasnik i direktor građevinske tvrtke 'Jata' Anđelko Toš i Željko Radić izjasnili su se na početku suđenja da nisu krivi. USKOK Kolara tereti da je na Tošov zahtjev, kao načelnik općine Molve kraj Đurđevca, s Radićem ugovorio poslove kako bi građevinskoj tvrtki 'Jata' omogućili nezakonitu 'zaradu' od 5,6 milijuna kuna. Kolara i Radića tereti se za zloporabe položaja i ovlasti, a Toša za poticanja na te zloporabe.

Općina Molve, po tvrdnjama USKOK-a, oštećena je 2007. i 2008. izdavanjem mjenica i višekratnim naplatama po istoj osnovi prilikom izgradnje društvenog doma i pročistača otpadnih voda u Molvama.

Šerić je kazao da Kolar nije postupao s ciljem protupravnog stjecanja imovinske koristi te da bi eventualno mogao odgovarati za nesavjestan rad u službi.

Dokazat ćemo da njegovi potpisi na mjenicama ne predstavljaju zlouporabu jer je njima netko drugi manipulirao, kazao je Šerić, dodavši da je Kolar mjenicu dao kao eventualno buduće jamstvo.

Radićev odvjetnik kazao je da njegov branjenik nije imao veze s financijama već je kao operativac radio na osiguravanju radova i tehnologije.

Odvjetnica Toša, koji je po tvrdnjama USKOK-a poticao dvojicu suoptuženika na zlouporabe, također je odbacila krivnju svog branjenika, ustvrdivši da su finacijski poslovi bili povjereni drugim osobama te da u 30 godina rada nije imao nepravilnosti u tvrtkama u kojima je radilo 500 zaposlenih.

Danas je saslušano pet od 20 predviđenih svjedoka.

Trojica optuženika uhićeni su početkom svibnja u policijsko-uskočkoj akciji nazvanoj 'Pročistač', jer su nezakonitosti, među ostalim, otkrivene i pri izgradnji pročistača otpadnih voda u Molvama. Pušteni su nakon 25 dana provedenih u pritvoru pošto su ispitani svi predloženi svjedoci.