na znanje i ravnanje

Šeparović: Ustavni sud je naredio da se istospolnim osobama omogući udomljavanje

07.02.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Ustavni sud naredio je sudovima i upravnim tijelima da izravno primjenjuju Ustav, međunarodne ugovore, zakone, te ovu odluku Ustavnog suda i omoguće istospolnim osobama, naravno ako udovoljavaju uvjetima, da mogu biti udomitelji, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak povodom odluke Ustavnog suda sa zaključkom da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u 'javnoj usluzi udomljavanja'

Odgovarajući na pitanja novinara na Markovom trgu, predsjednik Šeparović kazao je da je Ustavni sud zaključio da nije potrebno ukidati diskriminatorne odredbe Zakona o udomiteljstvu koje kažu da bračni drugovi mogu biti udomitelji jer bi u tom slučaju nastala pravna praznina s neželjenim posljedicama, međutim, naredio je sudovima i upravnim tijelima da izravno primjenjuju Ustav, međunarodne ugovore i odluku da ne smiju diskriminirati osobe istospolne orijentacije, odnosno moraju im omogućiti da im po istim pravilima bude dostupna javna usluga udomiteljstva.

Za takvu je odluku glasalo devet sudaca Ustavnog suda, dok je četvero bilo protiv. Od tih četvero, dvoje smatra da je Saboru trebalo omogućiti da izmijeni zakon, dok ih dvoje smatra da zakon nema diskriminatorne učinke.

Konkretno, u slučaju životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb odbacio zahtjev za udomiteljstvo, Šeparović je rekao da je Centar trebao tom paru omogućiti da sudjeluju u postupku po istim pravilima već po obvezujućoj presudi Upravnog suda.

  • +6
Ivo Šegota i Mladen Kožić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Čak i bez odluke Ustavnog suda, a posebno nakon ove odluke, ovom paru morat će se omogućiti da po istim pravilima sudjeluju u postupku udomiteljstva. Hoće li oni biti udomitelji ovisi o tome ispunjavaju li uvjete za to, kao i svi drugi građani', kazao je Šeparović, dodajući da je sada jasno da su sva upravna tijela dužna zakon primijeniti jednako za sve.

  • +20
Miroslav Šeparović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

O kašnjenju oko pobačaja: 'Posljedice su političke prirode'

Komentirajući činjenicu da Sabor nije ispoštovao odluku Ustavnog suda da u roku od dvije godine donese novi zakon o pobačaju - rok je istekao još u ožujku 2019. - Šeparović je podsjetio da je Ustavni sud utvrdio da je postojeći zakon u skladu s Ustavom.

'Mi nismo ukinuli zakon, ali smo odredili da vlada u roku od dvije godine propiše preventivno-edukacijske mjere da pobačaj bude iznimka. Ovo nije dobra poruka, pozivam ih da to učine, ali Ustavni sud nema druge mogućnosti nego pozivati na poštovanje odluke. Posljedice su političke prirode, građani će odlučiti kakva je to poruka kad se ne poštuje odluka Ustavnog suda', kazao je Šeparović, dodajući da Ustavni sud u ovom slučaju neće određivati nove rokove. 'Možemo se opet dovesti u situaciju da ne ispoštuju odluku', objasio je Šeparović.

Osvrnuo se Šeparović, na traženje novinara, i na zaključak predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je Ustavni sud nedavnom odlukom u slučaju Hitrec vs. Mesić poručio svima da govore što žele u smislu sipanja uvreda.

'To nije točno, jako me začudila ta izjava predsjednika Sabora i smatram je neprimjerenom. Koristiti izraze kao što su smeće, čoban, idiote, i pozivati se na odluku Ustavnog suda je posve pogrešno. Ustavni sud je rekao da riječi idiot i sl. imaju uvredljivi sadržaj, ali je drugo pitanje treba li netko biti kažnjen zbog toga. Ustavni sud se obraćao sudovima da moraju vagati između ustavnih prava na zaštitu slobode izražvanja i zaštitu časti i ugleda. Ustavni sud nije rekao da je prihvatljivo ponašanje reći nekome da je idiot, upravo obrnuto. Predsjednik Sabora ima mogućnost upozoriti, opomenuti zastupnike, ali ne može reći da neće to učiniti pozivajući se pogrešno na odluku Ustavnog suda', napomenuo je Šeparović.