DVOJKA IZ USTAVNOG PRAVA

Šeparović prisegnuo za ustavnog suca

14.04.2009 u 15:19

Bionic
Reading

Novoizabrani sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas je svečano prisegnuo u Uredu predsjednika pred Stjepanom Mesićem, koji je u prigodnom govoru ocijenio da izbor ustavnih sudaca u Hrvatskoj, po mišljenju značajnog dijela stručne javnosti, odudara od uobičajene europske prakse po kojoj su ustavni suci istaknuti suci ili odvjetnici s bogatim radnim stažom u pravosuđu ili sa životnim iskustvom zrele dobi

Mesić smatra da se treba izbjeći biranje po političkim vezama, kako bi umjesto stranačkih nadmetanja došlo do nadmetanja u kvaliteti.

Na upit novinara o Šeparovićevoj kumovskoj vezi s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, Mesić je rekao da ne vjeruje kako je to kumstvo presudilo kod izbora, jer je Šeparović ranije bio solidan pravnik i afirmiran kao advokat.

Novi ustavni sudac je istaknuo da će se u svom radu pridržavati isključivo Ustava i zakona te nastojati da Ustavni sud bude imun od svakog utjecaja politike. Kazao je da će se zalagati da ustavni suci u svom radu primjenjuju doktrinu o samoograničenju, odnosno da se drže isključivo svojih ustavnih ovlasti, a da sebi ne prisvajaju nadležnosti neke iznadparlamentarne vlasti jer oni to nisu.

Upitan o kumstvu sa Šeksom, podsjetio je da je u Saboru dobio 92 glasa, što znači da je za njega glasovao i dio oporbe, a to mu, kako je rekao, daje određeni legitimitet. 'Bit ću hrvatski ustavni sudac, a ne ustavni sudac neke političke stranke', kazao je Šeparović, koji je 90-ih godina bio ministar pravosuđa i ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS).

Novinare je zanimalo što misli o tome da je na studiju iz predmeta Ustavno pravo imao dvojku.

'Kao korčulanskom studentu u Zagrebu bilo mi je bitno brzo završiti fakultet, što sam i napravio, a bio sam dobar student', rekao je Šeparović, koji je jedini od petero kandidata za tri slobodna mjesta u Ustavnom sudu dobio potreban broj glasova saborskih zastupnika.

Na prisezi su, među ostalim, bili potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministar pravosuđa Ivan Šimonović, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i ustavni suci.