TROŠKOVI AMERIČKE VLADE

Senat prihvatio proračunski paket od 1.1 bilijun USD

14.12.2009 u 09:09

Bionic
Reading

Američki Senat u nedjelju je prihvatio paket proračunskih zakona vrijedan 1,1 bilijuna dolara, s kojim će se financirati većina troškova savezne vlade do kraja rujna 2010. godine

Zakonski paket, prihvaćen s 57 glasova za i 35 protiv, sadrži šest različitih proračunskih zakona koji su spojeni u posljednjem trenutku, kako bi Senatu ostalo vremena za raspravu o središnjem prijedlogu u ovome trenutku - zakonu o reformi zdravstvenog sustava.

Više od polovice od 1,1 bilijuna dolara namijenjeno je vladinim programima zdravstvene skrbi za starije, hendikepirane i siromašne građane Medicare i Medicaid. Ostalih oko 450 milijardi raspoređeno je za različite namjene, od svemirske agencije NASA-e do državnih željeznica Amtrak, za javne škole i autoceste.

Tako će NASA dobiti 3,8 milijardi dolara za program letova s ljudskom posadom, FBI dobiva 7,9 milijardi dolara, Uprava za zdravstvenu skrb o veteranima 45,1 milijardi, a Nacionalni institut za zdravlje (NIH) 31 milijardu dolara, ili 692 milijuna više nego 2009.

Od ukupno 12 proračunskih zakona za fiskalnu godinu koja je započela 1. listopada, prethodno je ih prihvaćeno pet koje je predsjednik Barack Obama već potpisao, a posljednji je preostao zakon o vojnom proračunu od 626 milijardi dolara.

Kongres će se idućih dana baviti i prijedlogom povećanja gornje granice ukupnog državnog deficita koji iznosi 12,1 bilijuna dolara, te prijedlogom Obamine administracije da se dio sredstava iz programa TARP, koji sanirane banke vraćaju u državnu blagajnu, iskoristi za poticanje zapošljavanja.

Oporbeni republikanci oštro su kritizirali zakonski paket, zbog povećanja potrošnje i proračunskog manjka, te činjenica da sadrži i oko 5000 tzv. 'pet projekata', koje zastupnici obiju stranaka usmjeravaju svojim izbornim jedinicama, ukupne vrijednosti 3,9 milijardi dolara.