OSIGURANJE SVIMA

Senat prihvatio Obaminu reformu zdravstva

24.12.2009 u 16:24

Bionic
Reading

Američki Senat u četvrtak je prihvatio zakon o reformi zdravstva kojim se uvode najveće promjene u zdravstvenom sustavu u SAD-u u posljednjih nekoliko desetljeća i proširuje zdravstveno osiguranje na više od 30 milijuna trenutačno neosiguranih građana

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden predsjedavao je sjednicom na kojoj je sa 60 glasova za i 30 protiv prihvaćen zakon, koji ima središnje mjesto u unutarnjopolitičkom programu Obamine administracije.

Za zakon je glasovalo svih 58 demokratskih senatora i dvojica neovisnih koji pripadaju demokratskom klubu, dok su svi oporbeni republikanci bili protiv.

Predsjednik Barack Obama pozdravio je senatsko glasovanje kao povijesno postignuće, ističući da je prihvaćeni zakon prekretnica s kojom se završava gotovo stoljetna borba za reformu zdravstva u SAD-u, na koju je još 1912. pozvao predsjednik Theodore Rosevelt

"Sedam predsjednika, demokrata i republikanaca, pokušalo je s reformom no opetovano su bili blokirani od lobista posebnih interesa, koji su održavali 'status quo' u interesu osiguravatelja a ne američkih građana", rekao je Obama u posebnoj izjavi nakon glasovanja.

"Konačno smo došli do ostvarenja obećanja o provedbi značajne i stvarne reforme zdravstva, koja će donijeti dodatnu sigurnost i stabilnost Amerikancima", dodao je.

Zakon, po njegovim riječima, sadrži do sada najstrože mjere za povećanje odgovornosti osiguravajućih kuća, koje više neće moći birati koga će osigurati i odbijati pokrivanje troškova kada se osiguranik razboli, ili pak proizvoljno nametati participaciju troškova.

"Radnici više neće morati brinuti da će izgubiti osiguranje ako izgube ili promjene posao. Obitelji će uštediti na premijama, a poduzeća će uštediti novac i sada i u budućnosti", rekao je Obama, koji je odgodio obiteljski put na Havaje za Božićne blagdane zbog izglasavanja zdravstvenog zakona.