ZLO I NAOPAKO

Seminar o egzorcizmu privukao stotine

29.06.2011 u 11:20

Bionic
Reading

Oko 700 osoba iz svih krajeva zapadnog Teksasa okupilo se na konferenciji o zlu i nepoznatom koju je organizirala katolička biskupija u San Angelu, javlja portal mywesttexas.com

'To je jedna od najboljih prezentacija koju smo ikad imali', rekao je biskup Michael Pfeifer iz biskupije San Angelo.

'To je nešto vrlo, vrlo jedinstveno. Ljudi su bili zaneseni, i postavljali su mnogo pitanja', dodao je Pfeifer.

Seminar je vodio vlč. Dennis McManus, koji se bavi egzorcizmom. Svećenici, đakoni i laici prisustvovali slobodnoj i javnoj prezentaciji u ponedjeljak, a seminar za svećenstvo bio je prolongiran na utorak i srijedu ujutro.

'Egzorcizam je portretiran u filmovima već desetljećima, no obično je vrlo malo toga istinito prikazano', rekao je biskup.

'Pitanje koje se bavi đavlom zastupljeno je u cijeloj Bibliji', rekao je Peifer.

On je naveo napasti Adama i Eve u Edenskom vrtu, koje se definiraju kao istočni grijeh te Isusovo osobno sučeljavanje s đavlom. Jedna od ovlasti koju je Isus dao svojim učenicima bila je snaga da se izgoni đavla, dodao je Pfeifer.

'Tijekom stoljeća, crkva je pripremala ritualne knjige koje se koriste u egzorcizmu i bave se đavolskim utjecajem', rekao je Pfeifer. Postoje različiti oblici utjecaja koji uključuju opsesije, kao seksom, drogama ili alkoholom, opsjednutost nekih mjesta ili stvari, a najkritičnije je u slučaju kada vrag zaposjedne osobu. Opsjednutost je obično faza koja zahtijeva snažan egzorcizam.

'To je vrlo zastrašujuće i teško iskustvo', rekao je Pfeifer. Iako je izjavio da je sudjelovao u egzorcizmu u zapadnom Teksasu, nije želio otkriti broj slučajeva ili pojedinosti o iskustvima.

'Koristi se ritual molitve i sakramenata, kao što je polijevanje svetom vodicom', kazao je Pfeifer.

Pfeifer je dodao kako vjeruje da postoji demonski utjecaj u zapadnom Teksasu koji se manifestira kroz kultove i bogoslužja sotoni, ali čak više kroz svjetovne stvari koje se mogu koristiti za dobro, kao što je internet.

Svaki kršteni katolik prošao je kroz jednostavan oblik egzorcizma, napomenuo je Pfeifer. To je zbog istočnog grijeha za koji svi katolici vjeruju da ga nosi cijela ljudska rasa.

'Mi nismo rođeni savršeni. Rođeni smo u državi zaraženoj grijehom', rekao je Pfeifer.

Svećenici dobivaju moć egzorcizma kada su zaređeni, ali ga ne mogu obavljati bez dopuštenja biskupa.

'Postoji puno stvari koje su neobjašnjive na ovom svijetu, ne možete im se smijati ili ih samo baciti pod tepih', zaključio je vlč. Frank Chavez

Egzorcizam