TEREN KLIZI I U ISTRI

Selo Juradi na Buzeštini opasali i isprepleli kanalima

08.12.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Silne kiše nad Istrom izazvale su klizanje terena u selu Juradi na području Buzeštine, zbog čega se preventivno evakuiralo sedam osoba iz dviju obitelji. Teren je na pojedinim mjestima klizio i do dva centimetra pa se hitno pristupilo kopanju kanala

'Isprepleli smo cijelu mrežu kanala, a kopalo se i izvan sela tako da se odvedu oborinske vode. Geodetska mjerenja pokazuju pomake, ali s obzirom na vremenske uvjete, zadovoljni smo,, jer izgleda da su kanali koje smo iskopali pomogli', kaže dogradonačelnik i zapovjednik buzetskog Stožera za zaštitu i spašavanje Siniša Žulić.

Geodetska mjerenja u selu Juradi vrše se svakodnevno, a razvoj situacije pozorno prati i stručnjak za klizišta, profesor Željko Arbanas s riječkog Građevinskog fakulteta.

'Situacija još nije došla do te mjere da bi se evakuiralo cijelo selo, no na dvije najugroženiji kuće pukotine se povećavaju. Osim horizontalnog, dakle sjedanja tla, ima i vertikalnog klizanja', kaže Žulić. Dodaje da je situacija s klizanjem terena u selu Juradi prezentirana vijećnicima na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici te je odlučeno da će se od Vlade i Županije tražit pomoć za trajno sprečavanje klizanja i saniranje dosad nastala šteta.