PROSVJED ZBOG PŠENICE

Seljaci u 11 sati traktorima na ceste

26.07.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Zbog neprihvatljive otkupne cijene pšenice od 1,35 kuna za kilogram hrvatski su poljoprivrednici jučer najavili, a danas oko 11 sati će i početi s javnim prosvjedima na državnim cestama

Taj će događaj donekle biti rezultat i jučerašnjih neuspjelih pregovora seljaka s otkupljivačima i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede u Slavonskom Brodu. Da je postignuta prihvatljiva otkupna cijena – 1,60 kuna po kilogramu – prosvjeda ne bi bilo.

Predstavnici seljaka iz više od deset županija Hrvatske tražili su od Vlade i otkupljivača (Agrokora, Podravke i Žito zajednice) povoljnije uvjete otkupa, međutim ponuđenim modelima nisu bili zadovoljni.

Među ponuđenim rješenjima bio je i prijedlog Agrokora da seljacima besplatno čuva pšenicu do 31. kolovoza. Primjena takvog prijedloga neznatno bi umanjila troškove, ali bi proizvodnja pšenice i dalje za domaćeg seljaka bila preskupa te bi značila gubitak.

'Naš je problem i u tome što ćemo, prema sadašnjim odredbama, ovogodišnje poticaje dobiti tek 30. lipnja iduće godine. To bi uništilo seljaka pa predlažem da Vlada seljacima isplati akontaciju, i to do 1. listopada', rekao je nakon sastanka u Slavonskom Brodu Zvonko Pipić, predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije. Hrvatskoj Vladi predlaže rješenje kojim bi država platila razliku između trenutne i očekivane predložene otkupne cijene pšenice.

'Vlada je dijelom u pravu kada kaže da ne formira cijenu pšenice, ali s druge strane ne čini ni sve ono što bi mogla u zaštiti toga tržišta. Neka stvori preduvjete u kojima će seljak biti zaštićen. Nije nam u interesu da seljaci budu na ulicama, ali razumljivo mi je da uz ovakvu otkupnu cijenu oni zapravo nemaju što izgubiti', rekao je Vladimir Novotny, glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore.

Prema riječima organizatora, ovaj će seljački prosvjed biti masovniji od prošlogodišnjih, a potpuna blokada prometnica samo je krajnja opcija.