INAČE TRAKTORSKI PROSVJEDI

Seljaci traže isplatu poticaja prije zakonskog roka

18.08.2011 u 16:52

Bionic
Reading

Predstavnici Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje i Hrvatski seljački savez danas su iz Osijeka ministru poljoprivrede poručili da poticaji za prošlogodišnju sjetvu moraju biti isplaćeni do 30. rujna. U protivnom, rekli su predstavnici dviju udruga, organizirat će prosvjede na ulicama

'Tražimo sastanak s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem kako bismo dogovorili isplatu poticaja do najkasnije 1. listopada ove godine. Prema zakonu poticaji za 2010. godinu mogli bi se isplatiti sljedeće godine, ali mi tražimo isplatu prije jesenske sjetve', rekao je Stanko Zdravčević, tajnik ZUSSB-a.

Prema navodima ZUSSB-a i Hrvatskog seljačkog saveza, dug za prošlogodišnju sjetvu iznosi 450 milijuna, a seljaci očekuju isplatu tog iznosa u cijelosti do 1. listopada. Iako Ministarstvu poljoprivrede zakon omogućava gotovo godinu dana dulji rok, seljaci traže raniju isplatu kako bi financirali troškove jesenske sjetve. Mogućim prosvjedima, kojima prijete u slučaju neisplate, još nisu dodijelili datum održavanja.

'Slijedi sjetva uljane repice, pa zatim ostale kulture. Neće biti dovoljno pšenice ne isplate li nam se poticaji', kazao je Mijo Latin, predsjednik HSS-a.

Jednake zahtjeve jučer u Osijeku uputio je ministarstvu Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni hrvatski seljaci, ali s njim ove dvije udruge ne žele imati posla. 'S takvim ljudima ne želimo raditi, jer bi oni trebali pred zakonom odgovarati za ono što su učinili', rekao je Zdravčević.

Antun Laslo
, predsjednik ZUSSB-a, dodao je da s 'takvim predstavnicima seljaka' ne želi imati posla ni zajednički pregovarati u Ministarstvu poljoprivrede. 'Trebate im postaviti pitanja koliko zemlje obrađuju, koje kulture, koliko stoke imaju, koliko poticaja primaju i kakvi su im prinosi. Jedan dan su stočari, drugi dan ratari, zatim povrtlari. Ovdje su danas ozbiljni proizvođači, kojima nije cilj samo prosvjed nego dogovor s ministarstvom i Vladom', izjavio je Laslo.

Dvije udruge danas su podvukle problem nelegalnih poljoprivrednih objekata, poput zgrada farmi, za koje traže legalizaciju po uzoru na slovenski model. Latin kaže da je 'poznato da je nelegalno 90 posto tih objekata'. 'Moramo legalizirati prije ulaska Hrvatske u EU, jer će o tome ovisiti primanje značajnih novca iz fondova', zabrinut je Latin.

Na naše pitanje, Ministarstvo poljoprivrede nije reagiralo na današnje ni jučerašnje izjave predstavnika seljačkih udruga.