POČELI, PA ODUSTALI

Seljaci se povlače na 14 dana

26.07.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Tek što su počeli, nezadovoljni poljoprivredni proizvođači povukli su se s prometnica najavljujući primirje od dva tjedna kada bi se trebao postići konačan dogovor o otkupnoj cijeni ovogodišnje pšenice

Najavljeni prosvjedi hrvatskih poljoprivrednika odgađaju se na 14 dana, odlučeno je nakon najnovijih pregovora između Ministarstva poljoprivrede i predstavnika različitih seljačkih udruga.

'Sinoć sam telefonski razgovarao s ministrom Čobankovićem koji se načelno složio da bi država mogla jamčiti cijenu pšenice u iznosu od kunu i pet lipa po kilogramu. Na taj iznos banke su spremnije dati kredite i time bi hrvatski poljoprivrednici mogli biti zadovoljni. Očekujem još ministrovu potvrdu po tom pitanju, ali nema razloga da se taj prijedlog ne provede u djelo', rekao je Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka. Ukoliko seljaci budu izmanipulirani, za 14 dana 'izbit će cirkus', dodao je.

Seljacima i dalje ostaje problem isplaćivanja ovogodišnjih poticaja jer bi trebali biti isplaćeni tek iduće godine u lipnju. Prijedlog je da Vlada do početka listopada isplati dio poticaja kao akontaciju.