PONOVO IZIGRANI

Seljaci od ponedjeljka opet prosvjeduju

20.06.2010 u 18:20

Bionic
Reading

Na današnjem sastanku koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija, održanom u Đakovu, odlučeno je da seljaci Vukovarsko-srijemske županije sutra, 21. lipnja, s početkom u 10 sati, idu u prosvjede, a o mjestu i načinu prosvjeda odlučit će neposredno prije njegova početka.

Odlučeno je da se u prosvjede ide parcijalno od županije do županije, a sutra će u prosvjede najvjerojatnije krenuti i seljaci Virovitičko-podravske županije, a tek će se odlučiti hoće li to sutra učiniti i seljaci u Brodsko-posavska županiji.

U preostale dvije slavonske županije - Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj pričekat će se još dva dana da stignu vrijednosni papiri, mjenice, kao nadoknada za zaostale poticaje iz 2008. godine čije je slanje najavio ministar poljoprivrede Petar Čobanković na sastanku sa seljacima u petak u Grabarju pokraj Požege, rečeno je nakon sastanka koordinacije.

Predstavnik vukovarsko-srijemskih seljaka Tomislav Pokrovac rekao je da seljaci traže sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom Petrom Čobankovićem.

"Ovaj put ćemo u prosvjede ići mudro i nećemo dopustiti da seljaci nastradaju kao tijekom prosvjeda u ožujku, kada su protiv njih podignuti optužni prijedlozi što je nedopustivo i zbog čega već tri mjeseca tražimo da nas primi ministar policije Tomislav Karamarko", izjavio je Pokrovac.

Najavio je da će prosvjedi trajati do daljnjega, dok vlada ne ispuni seljačke zahtjeve i potraživanja.

Seljaci zahtijevaju da se u cijelosti ispuni "đakovački sporazum", odnosno da se seljacima isplati zaostali dug za poticaje iz 2008. od 205 milijuna kuna te za poticaje u stočarstvu i ratarstvu koji su već trebali biti isplaćeni ili je njihova isplata već trebala početi. Zahtijevaju i da se seljaci oslobode optužnih prijedloga za prošle prosvjede, a seljačka koordinacija u novim prosvjedima traži i da zaštitna cijena pšenice bude 1,20 kuna za kilogram.

"Pšenica je zrela, a mi još ne znamo kolika će joj biti cijena i poticaji te kakav je proračun za poljoprivredu. Ovaj puta vlada će se morati uključiti u rješavanje naših problema. Nadamo se da će nas već sutra pozvati na pregovore u Banske dvore", rekao je predstavnik osječko-baranjskih seljaka Matija Brlošić.