SVJEDOČENJE EDVINA SOFTIĆA

'Šelebaj i Dijana su rekli - Svilanu po 1.000 eura za emisiju'

06.09.2012 u 15:05

Bionic
Reading

Sudska rasprava u procesu protiv Siniše Svilana, kojem se na Županijskom sudu u Zagrebu sudi za navodno primanje mita od vlasnika producentske kuće Core media Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV, prekinuta je zbog procesnih razloga. Sutkinja Jasna Smiljanić donijela je rješenje o odgađanju rasprave zbog toga što su se predstavnice USKOK-a pozivale na iskaze svjedoka iz drugih kaznenih predmeta

Na suđenju Siniši Svilanu svjedočio je danas Edvin Softić, nekadašnji poslovni partner Vladimira Šelebaja Selliera iz vremena početka suradnje tvrtke Core media s Novom TV. Upravo je Softić, kako je to i sâm posvjedočio, tvrtku za proizvodnju vanjske produkcije osnovao u dogovoru sa Šelebajem i njegovom tadašnjom suprugom Dijanom Čuljak

Razlog odgode rasprave jest pokušaj zamjenice ravnatelja USKOK-a Ksenije Krizman da svjedoku Softiću predoči iskaz koji je pred istražiteljima dao krajem rujna prošle godine. No kako je utvrđeno da je iskaz dao u drugom kaznenom predmetu, konkretno protiv Šelebaja, sutkinja Jasna Smiljanić je nakon reagiranja Svilanovog odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića odlučila prekinuti raspravu.

'DORH je pokušao koristiti zapisnike koji su pribavljeni u postupku protiv Vladimira Šelebaja, što je procesno nemoguće. Ukazao sam na to i sud je odlučio da sam u pravu. Radi se o državno-odvjetničkoj istrazi koja je vođena prije nego što je ovaj predmet bio u bilo čijoj ideji i sada se ti zapisnici pokušavaju koristiti u ovom postupku, no to je nezakonito', rekao je nakon suđenja odvjetnik Pavasović Visković.

Upozorio je i da zbog tog procesnog propusta 'ne propada cijeli slučaj', istaknuvši da će DORH odlučiti hoće li se žaliti i ako to učini, Vrhovni sud će potom donijeti svoju odluku.

Prethodno je svjedok Edvin Softić podsjetio na početke rada tvrtke Core media i pokretanja suradnje s Novom TV, prvo na produkciji emisije '1 na 1', u čemu je sudjelovao, te na drugim projektima.

'Dogovarali smo talk show s idejom da voditeljica emisije bude Doris Dragović, no Šelebaj nije mogao ispuniti njene uvjete, pa sam predložio Svilanu da to bude Alka Vuica, koja je provokativnija i intrigantnija za vođenje takvog showa', prisjetio se Softić.

Napomenuo je i da mu je 'poznato da su Dijana Čuljak i Hloverka Novak Srzić radile na projektu 'U sridu' te su mu rekle da bi ga voljele ponuditi Svilanu'.

'Nakon što je dogovorena emisija 'U sridu', Vladimir i Dijana su mi rekli da bi se trebalo dati određene novčane nagrade Svilanu, a radilo se o 1.000 eura po emisiji. Smatrao sam da je to previše i bio sam protiv toga', naveo je Softić.

Kad ga je sutkinja Smiljanić pozvala da objasni kako mu je Šelebaj prikazivao troškove za Svilana, istaknuo je da mu je 'na papiru formata A4 ispisivao novčane iznose koji su isplaćivani, odnosno troškovnik po emisiji. Nakon što je pogledao iznose, Šelebaj bi ga stavljao u rezač papira'.

'Nemam saznanja o isplatama drugih suradnika Core medije. Šelebaj mi je predočio i to da je Hloverka Novak Srzić također plaćana 1.000 eura po emisiji. Ne znam na koji način su vršena ta plaćanja. Pretpostavljam gotovinom. O fizičkom načinu predaje i isplati novca Hloverki Novak Srzić ne znam ništa', rekao je Softić.

Odvjetnik: Softić 'pakira' Svilanu

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, koji na sudu zastupa Sinišu Svilana, bivšeg direktora programa Nove TV kojeg optužnica tereti da je primio 262.000 eura mita za prikazivanje emisija, komentirao je i papir predočen u nastavku suđenja na kojem su specificirane isplate suradnika Core medije.

'Edvin Softić ukazao je na iznos od 14.400 kuna, no ukoliko zbrojite iznose, Svilan je primio novac isključivo i jedino za plaću svoje supruge i dvije djelatnice za koje je naznačeno da će biti isplaćene preko supruge. Zbrojevi tih triju plaća su ono što Softić pokušava natovariti Svilanu da je primio za sebe. Matematika ga demantira', tvrdi Pavasović Visković.

Svjedok je prepričao i okolnosti u kojima je, u vrijeme godišnjih odmora 2006, dobio nalog isplatiti suradnike Core medije prema uputama koje mu je na listu papira ostavio Vladimir Šelebaj. Dok je drugima poslao SMS u kojem je stajalo da ih honorar u kuvertama čeka u sjedištu tvrtke, Siniša Svilan je htio doći po kuvertu istu večer pred Softićevu zgradu.

Navodno je bila riječ o 4.000 eura, no kad mu je predočeno to da je u iskazu pred USKOK-om rekao da mu je ostavljeno 5.000 – 6.000 eura za Sinišu Svilana, istaknuo je da je 'naknadno došao do nekih svojih bilješki'.

Ne znam kako sam došao do iznosa od 4.000 eura, ali možda kad se zbroje iznosi kod kojih je naznačeno da se predaju Svilanu. Dozvoljavam da sam nešto pobrkao', priznao je Softić, ispravljajući se na kraju, kako je za Svilana u navedenoj primopredaji bilo namijenjeno 14.400 kuna, koliko mu je i predano.

Potom mu je zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman namjeravala pročitati dio ranijih iskaza, no na primjedbu odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića da se radi o nečemu što je svjedok pričao u drugom predmetu rasprava je prekinuta.

Termin nastavka suđenja, kad će biti nastavljeno ispitivanje svjedoka Edvina Softića, bit će poznat nakon eventualne žalbe.