standard građana

Selak Raspudić: Ulazak u eurozonu postao ideološko pitanje koje ignorira realnost

20.05.2022 u 14:22

Bionic
Reading

Mostova Marija Selak Raspudić u petak je upozorila da je ulazak u eurozonu postao ideološko pitanje koje potpuno ignorira gospodarsku realnost poručivši kako je zbog negativnog utjecaja rasta inflacije na standard građana potrebno preusmjeriti sredstva u banke hrane

"Više ne govorimo o racionalnim argumentima koji bi na temelju ekonomskih činjenica opravdali ulazak u eurozonu, nego govorimo isključivo o tome da je to nečiji nedvosmisleni politički cilj koji potpuno ignorira hrvatsku gospodarsku realnost", rekla je Selak Raspudić (Klub Mosta) tijekom slobodnih govora u Saboru.

Upozorila je i da je inflacija u travnju bila viša od prosjeka EU i "daleko od sanjanih" tri zemlje s najnižom stopom inflacije kako bi se zadovoljili kriteriji za ulazak u eurozonu.

"Mi i dalje, ignorirajući stvarnost - idemo prema euru. A notorna je činjenica da će on samo omogućiti dodatni rast inflacije. Trenutno ići u eurozonu je kao upaliti šibicu i držati je upaljenu na zemlji posutoj benzinom, sigurno će se zapaliti inflacija dalje. Samo je pitanje kada i koliko će se moći ugasiti", poručila je.

Selak Raspudić ključnim problemom smatra to što nas to ne čeka tek kada uđemo u eurozonu, nego tome svjedočimo već sada. Dodala je i da imamo potpuni nedostatak kontrolnih mehanizama koji bi omogućavali praćenje rasta cijena.

Napominjući kako podaci pokazuju da je stopa inflacije 9,4 posto, upozorila je da je stopa inflacije viša od toga kada se govori onome što tiče života svakog građanina. Tako, navela je, stopa inflacije vezana uz hranu i piće sada je već oko 13 posto, a što se tiče stana, vode i električne energije - preko 14 posto.

Selak Raspudić je rekla da u Klubu Mosta aktivno rade na modelu koji će omogućiti rast prihoda kućnih budžeta. Upozorila je i na nedostatak banki hrane - distribucijske mreže koja bi omogućila da viškovi hrane stignu do krajnjih potrebitih korisnika.

Navevši kako je bivši ministar državne imovine Mario Banožić prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa što je danas ustvrdilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Urša Raukar Gamulin (Klub ZLB) rekla je kako tom odlukom nigdje nije određeno da se Banožić mora maknuti iz državnog stana u Gundulićevoj koji si je dodijelio samovoljno i mimo kriterija.

"Ministar nam i dalje bez brige, miran i zadovoljan živi u stanu koji mu po kriterijima ne pripada, koji je sam sebi dodijelio mimo bilo kakve procedure. Platit će tu kaznicu i - mirna Bosna. A premijer ga brani pa brani", rekla je.

Raukar Gamulin izrazila je nadu da će sada glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek pokrenuti izvide i dignuti kaznenu prijavu za "našeg lošeg đaka a odličnog žmuklera i prevaranta" pri čemu se i zna gdje će kad-tad završiti.

Osvrćući se na problem pripravnika u zdravstvu Andreja Marić (Klub SDP) upozorila je da su bolnice Ministarstvu zdravstva poslale svoje potrebe za pripravnicima ali nadležno ministarstvo im još nije poslalo odgovor koliko im se pripravnika odobrava.

"To treba poslati hitno kako bi ustanove napokon znale koliko im mjesta pripada i kako bi mogle raspisati natječaje", poručila je. Dodala je i da se još od siječnja zna da je ukupna kvota 900 mjesta.

Katarina Nemet (Klub IDS) je uoči početka turističke sezone upozorila na problem otežanog prelaska granice na koje nailaze stanovnici pograničnog područja jednog dijela Istarske županije, posebice dnevni migranti iz sjeverne i sjeverozapadne Istre.

Navela je kako zbog intenzivnog prometa na graničnim prijelazima ti ljudi jako puno vremena troše na čekanje a alternativnog pravca prema graničnom prijelazu sa Slovenijom kojeg bi koristilo lokalno stanovništvo - ni do danas nema.

Nemet smatra kako bi jedino pravo rješenje bio alternativni granični prijelaz na kojem bi se prijelaz dozvolio samo lokalnom stanovništvu i onima koji su zbog posla primorani koristiti granični prijelaz.