sučeljavanje na rtl-u

Selak Raspudić: Koga zanima moj stav o pobačaju naći će ga s tri klika na Googleu; Peović: Ne može se tako ulaziti u politiku

  • I. Ba.
  • Zadnja izmjena 27.06.2020 20:23
  • Objavljeno 27.06.2020 u 20:16
Bionic
Reading

Manjak žena u politici, pobačaj kao tema kampanje, je li Istanbulska konvencija doprinijela smanjenju nasilja nad ženama i koje su im osobne ambicije u RTL-ovom sučeljavanju otkrile su Mirela Holy, kandidaktinja Restart koalicije u 1. izbornoj jedinici, Marijana Petir, nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a u 6. izbornoj jedinici, Marija Selak Raspudić, kandidatkinja na listi Mosta u 2. izbornoj jedinici i Katarina Peović, kandidatkinja liste lijevo-zelene koalicije u 8. izbornoj jedinici

'Veliki broj žena smatra da kvote nisu dobre i da se one trebaju birati zbog kvalitete, a ja se pitam koliko je muškaraca na listgi zbog njihove kvalitete', pitala je Mirela Holy, kandidatkinja Restart koalicije u sučeljavanju na RTL Televiziji.

Marijana Petir smatra da žene nisu manje zainteresirane za politiku jer na raznim poljima pokazuju kako ih ona itekako zanima.

'Žene u većem broju završavaju fakultete, obrazovanije su, ali nam se negdje izgube, ne samo u politici, nego i u biznisu.', kaže Petir dodajući kako politika traži puno posvećenost te da one možda zbog nedostatka vremena, ali i premale podrške se ne usuđuju istaknuti i kandidirati za određena mjesta.

Marija Selak Raspudić, kandidatkinja na listi Mosta je rekla kako su na neki način getoizirane jer su imali sučeljavanja po izbornim jedinicima gdje su pretežno komunicirali svoje izborne programe, a ne kako je njima kao muškarcima, tjedan dana prije izbora, isključivo se komunicira kako je ženama u politici.

'Nije nevažna tema, ali moramo se vratiti i na druge.', rekla je Selak Raspudić.

Katarina Peović, kandidatkinja liste lijevo-zelene koalicije rekla je kako oni na svojim listama imaju 50-50, 50 posto muškaraca i 50 posto žena, šest nositeljica liste.

'To nije posljedica kozmetike već stvarno politike ravnopravnosti spolova koju vodimo već godinama. Ne može se politika ravnopravnosti spolova svoditi samo na izborne liste, što neki čine, već ona mora odražavati status žena u politici. To naše liste stvarno i pokazuju', rekla je Peović koja je u nastavku dodala kako je 'tužno da se idejom zabrane pobačaja bavimo u 21. stoljeću'.

'To su ozbiljni udarci na reproduktivna prava žena, koja dolaze od desnice. Riječ je o tome da puno ljudi je zabrazdilo u neke neznanstvene politike. Rekla bih da je to i posljedica nekih izjava i ovdje prisutnih gošća, gdje se zapravo šire lažne vijesti, fake news. Marijana Petir je rekla da se Ustavni sud oglasio i rekao da je pravo na život i začeće ljudsko pravo, da je to u Ustavu, što nije točno. Mi nikad nismo od Ustavnog suda dobili takvu ocjenu, on je rekao da se neće baviti pitanjem začeća i pitanjem prava na život i kada počinje život. Ustavni sud je vrlo jasno rekao da se pravo na pobačaj može konzumirati do 10. tjedna.', rekla je Peović.

Za Selak Raspudić zakonska zabrana pobačaja je prekompleksna tema da bi se sažela u dva tjedna političke kampanje.

'Ovo su vrijedne teme, ali moramo komunicirati da ne znamo hoćemo li uopće imati legalne izbore. Vlada nije iskomunicirala svojim građanima, koji su ustrašeni i koje to očekuje za tjedan dana hoće li im pružiti maske i svoju ostalu opremu besplatno, da bi mogli pristupiti izborima.', odgovorila je.

Na novinarski upit kako njezine birače moža zanima stav o pobačaju odgovorila je:

'Moj stav nije tajna i koga god zanima u tri klika na Googleu će ga saznati. Neću dozvoliti da se narušava dostojanstvo te kompleksne i teške teme ovakvim diskursom kakav je bio u javnosti.'.

Peović joj je odgovorila kako se narušava upravo takvim nejasnim porukama na što joj je Selak Raspudić odgovorila:

'Oprostite, ako može biti nečiji politički stav dizanje srednjeg prsta, onda može i moj politički stav...'.

Peović joj je rekla kako politika nije stvar pristojnosti, a Selak Raspudić rekla: 'U redu, onda moj politički stav kao ukazivanje na kompleksnost ove teme i nedostatak dijaloga između dvije strane koje možda žele dobro ali su zaraćene, je odbijanje komuniciranja o toj temi na ovoj razini radi sticanja političkih bodova.'.

Peović joj je na to rekla: 'Ne može se tako ulaziti u politiku'.

Petir je rekla da je za zakonsku zaštitu života jer smatra da on započinje začećem te ga treba štiti od začeća do prirodne smtri.

'Samo bih rekla da bi gđa Peović trebala pažljivije slušati ono što ja govorim, jer je ovdje pogrešno citirala ono što sam rekla. Članak 21. Ustava RH štiti svaki ljudski život, to je pod A, a pod B, Ustavni sud se oglasio o postojećem zakonu koji regulira pitanje pobačaja i potvrdio je ono što su rekla četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj, da ljudski život počinje začećem...', rekla je Petir dok joj je Peović odgovorila kako to nije rekao Ustavni sud.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal