PRIMJER IZ NJEMAČKE

Seksualni odgoj povećao odgovornost mladih

09.09.2010 u 07:35

Bionic
Reading

Istraživanje njemačkog saveznog ureda za zdravstveni odgoj provedeno na uzorku od 3542 tinejdžera pokazalo je da su odlično upoznati sa seksualnim odnosima, važnošću korištenja zaštite, a neposredna posljedica je i kasnije stupanje u seksualne odnose i manji broj maloljetničkih trudnoća

Dok se u Hrvatskoj godinama raspravlja bez konkretnih rezultata o uvođenju seksualnog odgoja u škole, u što se stalno petlja i Katolička crkva sa svojim opasno nazadnim programima, njemački primjer pokazuje da otvoren razgovor i učenje o seksu rezultira mladima koji se onda iznenađujuće odgovorno ponašaju.

Savezni ured za zdravstveni odgoj, koji postoji već trideset godina, proveo je svoje tradicionalno istraživanje o seksualnom ponašanju njemačkih tinejdžera, čiji su rezultati sve vrlo pozitivno iznenadili. Razgovaralo se sa 3542 tinejdžera, koji su u istraživanju otkrili da su odlično upoznati sa seksualnim odnosima, važnošću korištenja zaštite, što je dovelo do toga da mladi u Njemačkoj stupaju kasnije u seksualne odnose te da se smanjuje broj maloljetničkih trudnoća, kao i zaraženih spolno prenosivim bolestima. Mladima su na prvom mjestu ljubav i čvrsta veza, a seks dolazi tek nakon toga te većina izbjegava stupati u seksualne odnose s nepoznatima ili onima koje tek površno poznaju.

Konkretno, čak trećina sedamnaestogodišnjaka u Njemačkoj nije još prakticirala seks, a smanjuje se i broj tinejdžera koji stupaju ranije u spolne odnose. Prije pet godina je seksualno aktivno bilo čak 12 posto četrnaestogodišnjakinja, dok je sada taj postotak pao na sedam posto. Isto vrijedi za dječake, kojih je sada među četrnaestogodišnjacima seksualno aktivno samo četiri posto. Prije trideset godina, kada je savezni ured za zdravstveni odgoj pokrenuo istraživanja ove vrste, samo 20 posto mladih je koristilo zaštitu, dok je sada upotrebljava zadivljujućih 92 posto! Omiljeno sredstvo zaštite je kondom, koji su tri četvrtine njemačkih tinejdžera izabrale za svoj prvi put.

Seksualna osviještenost njemačke mladeži rezultat je i toga što većina njih s roditeljima o toj temi otvoreno razgovara, među dječacima 58 posto, a među djevojčicama čak 69 posto. Za veliku većinu mladih najvažnije je naći odgovarajućeg partnera za seks, a zrelo ponašanje u vezi sa seksom i zaštitom dovelo je do toga da u Njemačkoj samo 16 od tisuću djevojaka u dobi do 20 godina ostaje trudno, dok ih je, za usporedbu, u Velikoj Britaniji više od 55. Zanimljivo je i da dječaci, iako ih je 98 posto online, uopće nisu pretjerano zainteresirani za pornografiju, kako bi se moglo očekivati.

Direktorica saveznog ureda za zdravstveni odgoj Elizabeth Pott zaključuje da je sve to rezultat uspješnog spolnog odgoja u školama, kao i izbjegavanja tabuiziranja seksualnosti ili dogmatskog promoviranja apstinencije. Kao dokaz da mladi koji su sudjelovali u istraživanju nisu lagali o svojim seksualnim navikama, kao i o konzekventnom korištenju zaštite, navode se i druge studije, koje pokazuju da sve manji broj mladih u Njemačkoj biva zaražen spolnim bolestima. Povrh svega, mladi su vrlo zadovoljni svojim seksualnim životom, u kojem je na cijeni romantika i odgovorno ponašanje.