PORUKA IZ BEOGRADA

Šeksov zakon nije u skaldu s međunarodnim pravom

21.10.2011 u 20:50

Bionic
Reading

Državni tajnik u srbijanskom ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen u petak je, komentirajući novousvojeni zakon o ništetnosti pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, kazao kako to doživljava dijelom političke kampanje prije izbora u Hrvatskoj te ustvrdio kako taj zakon nije sukladan međunarodnom pravu

Homen je, u izjavi koju prenose mediji u Beogradu, izjavio kako su donošenjem takva zakona "devalvirani višegodišnji napori i sporazumi" koji su ostvareni radi efikasnijeg procesuiranja zločinaca.

Usvajanje toga zakona, po riječima Homena, ne pridonosi pomirenju u susjedstvu i suočavanju s prošlošću već zločincima pomaže da izbjegnu kaznenu odgovornost.

Podsjetivši kako kaznena djela ratnih zločina ne zastarijevaju, on je kazao kako žali što Hrvatska nije uvažila apele upućene iz Europske unije, relevantnih međunarodnih organizacija i stručnjaka susjednih zemalja.

"Ne želim ulaziti u odnose na hrvatskoj političkoj sceni, ali se nadam da će u budućnosti neki novi odnos političkih snaga staviti ovaj akt izvan snage i donijeti zakonsko rješenje koje je sukladno principima pravde, standarda EU i pravilima struke", izjavio je Homen.

U Hrvatskom saboru danas je donesen zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije, kao i deklaracija o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.