NEVJERODOSTOJNO SVJEDOČENJE

'Šeks više ne smije biti potpredsjednik Sabora'

13.02.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor (HHO) drži da, zbog nevjerodostojnog svjedočenja na suđenju Branimiru Glavašu, Vladimir Šeks više ne može obnašati dužnost potpredsjednika Sabora, kao ni niz drugih dužnosti u vlasti. Svoje će izvješće poslati i u DORH, a onda je na glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću odluka hoće li podignuti prijavu protiv Šeksa

'Svojim svjedočenjem Šeks, koji je 1991. u Osijeku obnašao ključne dužnosti, narugao se hrvatskom pravosuđu, a iznesenim neistinama izazvao je zgražanje demokratske javnosti. HHO ne ulazi u pitanje relevantnosti njegovog svjedočenja i utjecaja na konačan ishođenja, ali upozorava na pogubne posljedice daljnjeg gubljenja vjerodostojnosti ugleda Hrvatske i njenih institucija.

Usto, Šeksove izjave poput one da je u Osijeku u jesen 1991. djelovala 'peta kolona' te da, slijedom toga, ta fantomska skupina snosi odgovornost i za zločine koji su predmet suđenja, neodoljivo podsjeća na velikosrpsko tumačenje da su za masakr na tržnici Markale u veljači 1994. krivi branitelji Sarajeva', kazao je član HHO-a Mladen Godek.

Usto, u HHO-u smatraju da suđenje s pravom izaziva brojne prijepore zbog dvojbenih odluka Sabora i neprihvatljivog djelovanja sudskog Vijeća na čelu sa sucem Željkom Horvatovićem, a upozoravaju i da se okrivljeni za ratne zločine brane sa slobode te da njihovi branitelji mobitelima fotografiraju svjedoke.

Poseban problem je to što Glavaš obnaša dužnost saborskog zastupnika, to se prihvaća kao normalno, a prilikom donošenja dva zakona (o poljoprivrednom zemljištu i golfu) njegov glas je bio presudan.

Hrvatska se po mnogo čemu vraća u devedesete i povijest se ovoga puta ponavlja kao farsa. Ovakva zbivanja ruše ugled Hrvatske u svijetu i stranci se pitaju je li moguće sve ovo što se događa.

Ja sam rodoljub i, kad sam u svojoj zemlji, nastojim kritizirati ono što ne valja. Kad otputujem u inozemstvo, nastojim ne ocrniti svoju zemlju, ali na ovakve stvari jednostavno nemam adekvatan odgovor', zaključio je član HHO-a Dražen Lalić.

Nakon izrečenog oglasio se i prozvani Šeks odbacivši izrečene optužbe Hrvatskog helsinškog odbora ističući da je riječ o "besprizornom pokušaju besprizorne skupine ljudi da uzme pravdu u svoje ruke".

Šeks je novinarima u Saboru izjavio da će o tome što je istina odlučivati sud, a ne HHO.

"To je prljavi nasrtaj na slobodu sudstva i pravnu državu, nečuven pokušaj da uzmu pravdu u svoje ruke i sami ocjenjuju, procjenjuju i presuđuju",  naglasio je je Šeks.