POLIGRAF HRVATSKOG RADIJA

Šeks: Ustav ne predviđa ovu situaciju, ali...

04.12.2015 u 12:20

Bionic
Reading

Kako će se rasplesti zavrzlame oko formiranja saborske većine, čekaju li nas i kada novi izbori i koliko može trajati postojeća situacija, u Poligrafu Hrvatskog radija odgovarali su Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice RH, Peđa Grbin, zastupnik SDP-a, te Žarko Puhovski, profesor i politički analitičar

'Prema Ustavu, mandatar je onaj koji dokaže da uživa potporu 76 zastupnika. On ima rok od 30 dana da sastavi Vladu, predstavi je Saboru i pokuša dobiti povjerenje. Ako ne uspije, predsjednica mu može dati još 30 dana. Ukoliko se dogodi da ne uspije, drugi mandatar mora skupiti 76 potpisa i ako ni on ne uspije sastaviti Vladu i dobiti povjerenje, tada predsjednica imenuje nestranačku vladu i raspisuje prijevremene izbore', kazao je Šeks.

Upitan hoće li se to dogoditi u veljači ili ranije, Šeks je kazao da imamo situaciju koju ne rješava Ustav.

'Ustav ne rješava situaciju ako nijedan od potencijalnih mandatara ne dođe predsjednici s dokazom da uživa potporu 76 zastupnika. Što u takvoj situaciji? Dokle u takvoj situaciji mogu trajati? Mogu li trajati vječno ili to treba razriješiti na neki drugi način?', retorički se zapitao Šeks.

Na dodatno pitanje osjeća li krivnju zbog rupe u Ustavu, s obzirom da je on jedan od njegovih kreatora, kazao je da smo prije imali polupredsjednički sustav uveden Ustavom iz 1990. i da se promjenama Ustava 2000. i 2001. mogla predvidjeti ova situacija da se prva šansa daje onom tko je relativni pobjednik.

'Sad kad smo došli u ovu situaciju moguće je da se u budućim promjenama Ustava to prevenira', naglasio je Šeks. Također je dodao da će predsjednica do krajnjih granica crpiti sve demokratske mehanizme i poluge za formiranje Sabora i Vlade te da su novi izbori samo krajnji izlaz iz nužde.

Peđa Grbin kazao je da predsjednica raspisuje izbore u četirima situacijama, ali kad se za to steknu uvjeti.

'Kada se raspusti Sabor, kada se ne izglasa proračun i kada se ne izglasa povjerenje Vladi te u potencijalnoj situaciji koju imamo sada - da predsjednica dva puta povjeri mandat, a da osoba koja je dobila mandat ne sastavi Vladu', kazao je Grbin.

Upitan koji bi rok za njega bio prihvatljiv, je li to veljača ili misli da bi se Vlada i Sabor mogli konstituirati i ranije, dodao je ne zna hoće li to biti sutra ili u veljači. Na dodatni upit rekao je da je krajnji rok za to četiri godine.

'Krajnji rok je za četiri godine. Krajnji rok za raspisivanje izbora je četiri godine od konstituiranja Sabora', pojasnio je Grbin i dodao da predsjednica ima deklaratorne ovlasti, odnosno ona prema njegovu mišljenju nema ovlast dati mandat nekome 'zato što joj se netko sviđa', već samo može utvrditi ima li netko potreban broj mandata.

Šeks smatra predsjednica nema samo deklaratorne ovlasti, već je prema Ustavu zadužena za brigu o stabilnosti vlasti.

Puhovski kaže da bi, po njegovom shvaćanju Ustava, ukoliko u ponedjeljak šefovi HDZ-a i SDP-a predsjednici Kolindi Grabar Kitarović priopće da nemaju mogućnost sastavljanja većine, ona trebala raspisati nove izbore.

'Smatram da je predsjednica napravila veliku grešku jer je prerano sazvala Sabor, a prevelik razmak dala je za konzultacije za sastavljanje Vlade. Trebala je dati tri-četiri dana i reći - ako nakon drugog puta nemate mogućnost za sastavljanje Vlade, ići ćemo u nove izbore', zaključio je Puhovski.

407267 ,407254 ,407238 ,407235