siva eminencija

Šeks se šepuri Saborom, a tamo nema nikakvu funkciju. Kako to?

05.05.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Kriza vlasti, četiri ministarstva bez ministara, Sabor bez predsjednika, predsjednica najavljuje održavanje konzultacija, većina vladajućih pod velikim je upitnikom… Savršena je to situacija da na površinu ponovno ispliva tata-mata za politički inženjering, čovjek koji u malom prstu ima i Ustav i Poslovnik Sabora, Vladimir Šeks. To se jučer i dogodilo: Umirovljeni HDZ-ov veteran Šeks ukazao se u Saboru tijekom jednog od najdramatičnijih dana u hrvatskoj politici te dijelio savjete

Šeks je dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a doživio potpuni politički revival, i to u osmom desetljeću života. Plenković ga je postavio u Predsjedništvo i na čelo Savjetodavnog vijeća HDZ-a, a ono je nakon njegova preuzimanja stranke ponovno oživjelo.

Tako Šeks predsjeda HDZ-ovim 'vijećem mudraca', među kojima su bivši premijeri Nikica Valentić i Franjo Gregurić, akademici Franjo Tomić i Dubravko Jelčić te nekadašnji HDZ-ovci iz A lige poput Ljerke Mintas Hodak i Ljilje Vokić.

Šeks je tim potezom iz pozicije sive eminencije stavljen u položaj da i službeno istupa u ime stranke.

To je i napravio tijekom jučerašnje drame, političkog trilera koji nije ni blizu svom završetku. Šeks se ukazao u Saboru, iako nema nikakvu dužnosničku funkciju, i predstavnicima medija objasnio što i kako nakon ostavke predsjednika Sabora Bože Petrova.

Koliko Šeks ima saborskih utakmica u nogama, pokazuje podatak da je sjedio u našem parlamentu u čak sedam od ukupno devet saziva. U petom je bio i predsjednik Sabora.

Šeks je ostao odan stranci bez obzira na mijenu šefova HDZ-a koji su mu više ili manje bili skloni. Najmanje sklon bio mu je Tomislav Karamarko, dok je dolaskom Andreja Plenkovića doživio renesansu.

Njegova riječ, kažu upućeni, ima iznimnu težinu kod aktualnog premijera, dok neki idu toliko daleko i tvrde da je Plenković zapravo projekt ovog HDZ-ova veterana.

U prilog tome ide i činjenica da je Plenković imenovao Šeksova posinka Karla Resslera svojim savjetnikom u Vladi. Mladi Ressler ovih dana doživio je još jedan iskorak u karijeri - imenovan je potpredsjednikom Mladeži Europske pučke stranke, političke grupacije u kojoj je i HDZ.