RAT S MEDIJIMA

'Šeks se bori za političko preživljavanje'

10.03.2011 u 15:45

Bionic
Reading

Posljednjih mjeseci potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks nikako ne može izići na kraj s novinarima. Jako ga, naime, živcira što propituju njegov ratni put i eventualnu odgovornost za zločine počinjene u Osijeku početkom devedesetih godina. Ratujući s medijima novinare je nazvao hijenama i piranama, a kako mu psovački pristup u ušutkivanju kolega nije upalio, zamijenio ga je analitičkim. Proučio je napise o sebi od početka 2011. i zaključio da ga novinari mrze i progone. Ovakav Šeksov potez motiviran je vjerojatno borbom za političko preživljavanje, smatra predsjednik HND-a Zdenko Duka

'Dobili smo Šeksovu dokumentaciju u sklopu koje je na 18 stranica analizirao pisanje medija o sebi. Prema onome što smo dosad proučili mogu reći da optužbe potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa kako su hrvatski mediji o njemu pisali neprofesionalno uglavnom ne stoje. Kao argument Šeks je naveo činjenicu da su se mnogi novinari koristili neimenovanim izvorima, no to nije suprotno našem etičkom kodeksu', kazao je za tportal Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

'Naravno da je poželjno imati imenovane izvore informacija, no kad to nije moguće, sasvim je legitimno koristiti i neimenovane, naročito kad je riječ o društveno važnim temama kao što su ratni zločini', pojasnio je Duka. Naime, Šeksu sporni tekstovi uglavnom su vezani uz apele Amnesty Internationala hrvatskoj Vladi i pravosudnim organima da istraže njegovu ulogu u Osijeku početkom devedesetih kad su počinjeni ratni zločini nad srpskim civilima.

Duka kaže kako je jasno da bi Šeksu najviše odgovaralo kada se njegovo ime ne bi spominjalo u tom kontekstu. 'No prošlo je vrijeme zabranjenih tema i danas mediji puno slobodnije tematiziraju problematične događaje iz naše prošlosti i sadašnjosti', kazao je Duka.

Ovo nije prvi put da Šeks nervozno reagira na medijske napise o sebi. Ne tako davno Šeks se u intervjuu Hrvatskom listu također obrušio na novinare što problematiziraju njegovu ulogu ratnom Osijeku. 'Kod tih pasa, hijena i pirana odgovoran sam i zato što sam spriječio generala Gotovinu da razgovara s haškim istražiteljima', kazao je tada Šeks.

Kad je shvatio da njegove izjave nisu polučile podršku u javnosti Šeks je reterirao: javno je priznao da je izgubio živce.

Analizom medijskih napisa o sebi Šeks je opet je javno očitovao svoju nervozu. 'Prozivanjem medija da ga progone bez dokaza Šeks želi prebaciti javni fokus s priče o njegovoj ratnoj ulozi na navodni novinarski neprofesionalizam. Najnoviji Šeksov napad na medije vjerojatno je motiviran njegovom borbom za političko preživljavanje', zaključio je Zdenko Duka.