DANAS ODLUKA O DATUMU IZBORA

Šeks mijenja Statut HDZ-a u korist Jadranke Kosor?

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće HDZ-a iza 15 sati bi, sukladno Statutu stranke, trebalo donijeti odluku o održavanju redovnih unutarstranačkih izbora. Svoju sjednicu održat će zajedno s Predsjedništvom stranke, a raspravljati bi se trebalo i o izmjenama Statuta HDZ-a koje će predložiti potpredsjednik stranke Vladimir Šeks

Unutarstranački izbori trebali bi se održati krajem travnja ili početkom svibnja. Tako je barem već više puta najavio glavni tajnik stranke Branko Bačić, koji je pojasnio da za izbore na svim razinama (od temeljnih ogranaka do županijskih i gradskih organizacija) treba od 90 do 100 dana. Nacionalno vijeće bi zajedno s Predsjedništvom trebalo utvrditi i točne datume za izbore na svim razinama.

Iako kandidati na lokalnim razinama još nisu poznati, zna se da zasad ima čak pet kandidata za predsjednika stranke - osim aktualne šefice HDZ-a Jadranke Kosor, stranku žele voditi i njezin aktualni zamjenik Darko Milinović, bivši potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević, bivši ministar policije Tomislav Karamarko te liječnici Drago Prgomet i Milan Kujundžić. U utrku za predsjednika stranke, šuška se, trebala bi se uključiti još dva HDZ-ovca koja su visoke stranačke funkcije obavljala u vrijeme prije Sanadera

Svaki od tih kandidata oko sebe bi trebao okupiti i svoje ljude koji bi se kandidirali za potpredsjednike stranke. Jadranka Kosor već sada može računati na Vladimira Šeksa, Branka Bačića, Martinu Banić i Davora Stiera. Darko Milinović podršku će najvjerojatnije dobiti od Andrije Hebranga, Ivana Jarnjaka te, kako se u zadnje vrijeme špekulira, Gordana Jandrokovića.

Koji ljudi podržavaju Prgometa i Kujundžića, još nije sasvim jasno, no iako se njih dvojica kunu da od kandidature neće odustati, postoje sumnje da se dvojac kandidirao da bi spriječio da se stvori jak blok protivnika Jadranke Kosor i Darka Milinovića, čiji je sraz ipak najizgledniji.

Svaki od kandidata za predsjednika stranke trebao bi skupiti 400 potpisa delegata na izbornom saboru stranke, što i ne bi trebao biti problem da nije namjere Vladimira Šeksa da izmijeni stranački Statut. Naime, kako piše Večernji list, Šeks je zajedno s Kosor i Bačićem smislio plan prema kojem bi se Statut izmijenio tako da se broj delegata na izbornom saboru smanji s dosadašnjih 2.500 na 1.500. Osim toga, delegati bi na saboru svoj potpis podrške mogli dati samo jednom kandidatu, a dosad su potpis mogli dati većem broju kandidata. Dodatna prepreka protivnicima Jadranke Kosor mogla bi biti i predviđena izmjena Statuta koja predviđa da se kandidature službeno najave do 9. veljače. Time je kandidatima za šefa stranke oduzet manevarski prostor te će i svoj tim morati odabrati do 9. veljače, a ne kalkulirati tko je čiji pobornik.

Novitete je Šeks predvidio i za samo glasanje. Nakon kritika pod kojima se stranka našla jer je Jadranka Kosor izabrana aklamacijom HDZ je napravio ogroman zaokret te Šeks za skore unutarstranačke izbore planira elektroničko glasanje pomoću dobivenih šifri. Glasanje bi se obavljalo preko računala postavljenih na izbornom saboru, a njih bi nadgledao nitko drugi nego Branko Bačić. Iako bi on nadzirao izbore, pitanje je tko bi nadzirao Bačića, koji se već jasno i glasno izjasnio da je Kosor njegov favorit.