JOSIPOVIĆ OBJAŠNJAVA

'Šeks mi je rekao da su ga isprovocirali'

29.10.2010 u 21:00

Bionic
Reading

'Kriza je takva da zavređuje fokusiranje na teške probleme, a sve ostale priče treba utišati', ponovio je svoje stajalište predsjednik Ivo Josipović gostujući u Dnevniku plus HTV-a

Komentirajući raspravu u Saboru o povjerenju premijerki Jadranki Kosor, Josipović je kazao da je dobio velik broj pisama građana koji nisu zadovoljni stilom rasprave, a smatra da je bilo 'previše uvreda i odmaka od stvari o kojima se trebalo raspravljati'.

Kaže da ga nije iznenadilo iskazivanje povjerenja Vladi u Hrvatskom saboru, a što se tiče mogućnosti prijevremenih parlamentarnih izbora, rekao je da je parlamentarna situacija pokazala da Vlada ima podršku te da od te činjenice treba dalje polaziti. 'Sada se kalkulira sa stanjem u proračunu', rekao je Josipović koji ističe da 'pitanje parlamentarnih izbora ne bi smjelo biti presudno za Hrvatsku'.

Važnije je, smatra, da se 'Hrvatska svom biračkom tijelu i Europi prikaže kao stabilna demokratska zemlja u kojoj su izbori, pa makar i izvanredni, jedna normalna stvar'.

'Važno je isticati nacionalni konsenzus oko Unije i da su svi predani reformama', ocijenio je predsjednik.

Kazao je i da mu je Vladimir Šeks u razgovoru rekao da je zato što je bio isprovociran naglo reagirao i posegnuo za prijetnjom da bi Ustavni sud trebao ukinuti SDP.

'Čule su se vrlo teške optužbe s jedne i druge strane', ocijenio je Josipović. Ističe da Šeks nije mislio ozbiljno kad je u saborskoj raspravi spominjao mogućnost ukidanja SDP-a te da mu je objasnio da su te izjave bile reakcija na provokaciju.

'Na proceduru ukidanja ne smije se ni pomišljati bez jasnog kriterija'
, rekao je ocijenivši da tenzije treba spustiti i političku borbu voditi oko konkretnih problema reforme. S obzirom na razmjere krize, potrebno je fokusiranje na rješavanje problema, a teške riječi koje nisu povezane s reformama na neki način treba stišati, istaknuo je.

Dodao je i da je krajnje vrijeme da se prepucavanja stišaju. Antagonizam među strankama je velik, ali mislim da postoji nacionalni konsenzus oko ulaska u EU, ističe predsjednik.

Što se tiče pitanja obnove hrvatske zračne flote, Josipović je ustvrdio da postoje različite varijante, među kojima i ona o obnovi postojeće flote. 'Svi mi koji brinemo o obrani želimo najbolje rješenje, a to su novi avioni. Međutim, to nije moguće zbog financijskih ograničenja.'

Nije oduševljen idejom takozvanog NATO-kišobrana, ali je istaknuo da će svi oni koji brinu o tome donijeti najbolju odluku i s financijskog i s vojnog aspekta.

Kazao je da bi volio da Hrvatska ostane gospodar svoga neba te da se odabere ono rješenje koje će omogućiti kontinuitet školovanja pilota.

Komentirajući skorašnji posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Hrvatskoj, Josipović je kazao da svi kojima je stalo do budućnosti ove zemlje shvaćaju da se treba pomiriti sa susjedima.

'Takvog su mišljenja gospodarstvenici, ali i stradalnici Domovinskog rata, a tome u prilog ide i Papin dolazak u Hrvatsku koji pokazuje tri bitne stvari - podršku vatikanske diplomacije našim europskim nastojanjima, potporu pomirbi u Hrvatskoj te potporu Hrvatskoj', kazao je Josipović i zaključio: 'To je vrlo važno za Hrvatsku. Normalizacija odnosa je u najboljem interesu Hrvatske.'

Smatra i da je završetak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom 2011. realan, kako bi se 2012. obavio ratifikacijski postupak, a istaknuo je da ne bi volio da to bude nakon 1. siječnja 2013. jer 'bi nam to uskratilo sredstva za stabilizaciju gospodarstva i društva u cjelini'.

Također je ocijenio da promjene Lisabonskog sporazuma, koje su 'progurali' francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, 'neće utjecati na naš put u Europsku uniju'.

Drži da će posjet Svetog Oca Hrvatskoj najavljen za 2011. biti vrlo važan u tom smislu.

'To je vrlo važan događaj u godini kad očekujemo dovršetak pristupnih pregovora. Imamo punu potporu Vatikana', kazao je Josipović i podsjetio na ugled koji uživa vatikanska diplomacija.

Dodao je da je dolazak pape Benedikta XVI. rezultat 'koordiniranih napora premijerke Jadranke Kosor, Ureda predsjednika i Katoličke crkve'.

Izrazio je zadovoljstvo što Katolička crkva zagovora pomirbu i ekumenizam, kao i politiku prema BiH. Priznao je da 'važan dio hrvatskog korpusa' koji živi u BiH 'ima probleme'.

'Ono što je Hrvatskoj važno nije samo opstanak hrvatskog naroda u BiH, već i njegova jednakopravnost', naglasio je Josipović.