LOM KRALJEŽNICE HAŠKOM SUDU

Šeks: Locirati, identificirati... Nisu bile moje riječi!

17.04.2011 u 22:35

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks izjavio je večeras da će Vlada Republike Hrvatske na čelu s Jadrankom Kosor učiniti sve da 'slomi kralježnicu' osuđujuće prvostupanjske haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

Gostujući u Dnevniku Nove TV Vladimir Šeks je na pitanje što će poduzeti Vlada kako bi se što kvalitetnije pripremila žalba na prvostupanjsku presudu generalima Gotovini i Markaču odgovorio da će 'Vlada imati takav instrumentarij koji već počinje promptno funkcionirati da se smjesta poduzme široka pravna, politička i diplomatska aktivnost kojom će se pomoći da dođe do 'slamanja kralježnice' ove nepravomoćne osuđujuće presude za generale Gotovinu i Markača'. Odnosno, istaknuo je, učinit će sve da se pobije teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu. Napomenuo je da Vlada ima potporu relavantnih braniteljskih udruga te da će tražiti status "prijatelja suda" i okupiti najuglednije eksperte iz svijeta da pomognu obrani da se sruši temeljna neprihvatljiva teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu.

Dodao je da postoji uporište da budemo optimisti jer je u slučaju generala Blaškića prvostupanjska presuda od 45 godine zatvora koja je konsternirala cijelu hrvatsku javnost smanjena na pet godina zatvora, a spomenuo je i presude braći Kupreškić.

Kad je pak riječ o prosvjedima nekih braniteljskih udruga protiv presude generalima Šeks je rekao da je dio prosvjednika opravdano gnjevan, ali da kod dijela prosvjednika postoje 'vrlo slabo prikrivene političke ambicije'.

Istaknuo je da je 99 posto relavantnih braniteljskih udruga dalo puno potporu traženju dostojanstvenog načina osporavanja nepravedne optužnice kroz mjerodavne institucije.

Na pitanje kako se osobno osjećao kada su izrečene presude generalima kratko je odgovorio 'grozno, strašno'.

Komentirajući pak riječi "locirati, identificirati, uhititi, transferirati" koje je izrekao 2005. godine Šeks je rekao da je to nisu bile njegove riječi nego da je njima samo prenio zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dodao je su to bili zaključci cijeloga državnog vrha vezani uz suradnju s Haaškim sudom te da on nije bio autor toga plana iako mu se to stalno imputira.

Ustvrdio je da je vlada Jadranke Kosor učinila sve da zaštiti dignitet Domovinskoga rata. akcije 'Oluja' te u granicama mogućega i zaštiti politički i svi drugi interesi optuženih generala.

Na primjedbu da se za optužnicu zna već godinama te na pitanje što je konkretno učinjeno Šeks je podsjetio da je 1999. Hrvatski sabor donio Rezoluciju o suradnji s Haaškim sudom, kojoj je on bio autor, u kojoj je odluka da se ne prihvaća jurisdikcija toga suda nad 'Olujom' što znači da nije bilo moguće procesuirati generala Gotovinu.

Dodao je da odmah 2000., kada još nije bio riješen taj prijepor s Haaškim sudom o mjerodavnosti za 'Oluju', tadašnja nova vlada odmah prihvatila i omogućila odgovornost za toga suda.

Na pitanje značili to da je za to odgovorna vlada Ivice Račana, Šeks je odgovorio da to ne znači odgovornost te vlada ali da je ona odlučila i dopustila, da se, mimo odluke Hrvatskoga sabora, na Haaškom sudu procesuiraju kaznena djela počinjena u 'Oluji'.