ANALITIČARI O OBRAČUNU

'Šeks je shvatio da je rekao previše o Sanaderu'

18.11.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Da se na političkoj pozornici mogu izmijeniti oštre riječi, zapravo i nije neko iznenađenje, no jučerašnji istup prvo bivšeg premijera Ive Sanadera, a onda i potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa ipak je neke ostavio u čuđenju, posebice jer Šeks oštru retoriku obično ostavlja za Sabornicu i okršaje s oporbom

'U svojim obrambenim reakcijama Sanader je izabrao taktiku s poznatim scenarijem laži, kleveta i intriga, što je u samoj njegovoj naravi. Na taj način je došao i na vlast – obmanama i spletkama zavađujući ljude – i misli da se s tim spletkama može nastaviti. Ivo Sanader je moralno dno moralnog dna. To su napadi panike, jedni obrambeni refleksi gdje se nekontrolirano, bez uporišta u realnom svijetu, autistično, jednostavno iracionalno reagira u skladu s onim kako se oko njega steže obruč', oštro je sinoć Šeks odgovorio na Sanaderove optužbe da on i premijerka Jadranka Kosor stoje iza medijskih napada na njega.

Oštra retorika već se mogla čuti od Šeksa, no dosad je uvijek bila rezervirana za samu saborsku dvoranu i uperena prema oporbi, poput ideje o zabrani SDP-a. Šeksov odgovor Sanaderu još je veće iznenađenje kada se uzme u obzir da Šeks nije osoba koja često daje izjave novinarima, a posebice kada se uzme u obzir da su i Kosor i Šeks odbili reagirati nakon prve Sanaderove press-konferencije na kojoj je bivši premijer otvoreno Šeksa optužio da zadnjih 20 godina drma pravosuđem.

Ovakva Šeksova retorika bila je iznenađenje i za političkog analitičara Davora Gjenera. 'Mene čudi da je Šeks išao odgovarati na ovaj način. Mislim da bi HDZ-u taktički bilo puno mudrije da je odšutio odgovor na Sanadera', smatra Gjenero

Gjeneru, ali i novinarima koji su postavljali pitanja Šeksu u uho je pogotovo upala izjava da se 'igra oko Sanadera u napadima panike primiče kraju'.

'Nije normalno da u jednoj demokratskoj zemlji jedan političar drugome poručuje da mu je došao kraj. Šeksu je tu pobjeglo nešto čega je postao svjestan tek tijekom govora, a to je da bi se taj 'kraj' mogao protumačiti kao utjecaj HDZ-a na pravosuđe. Shvatio je da je rekao rečenicu previše i na kraju se ogradio i rekao da je mislio na moralni kraj i da on Sanaderu ne želi zlo. Bilo bi bolje da nije govorio. Ni za Šeksa ni za Hrvatsku u kontekstu završetka pregovora i uspostavljanja pravde ovo nije dobro', kaže Gjenero

Ovakva komunikacija nije previše začudila analitičara Višeslava Raosa, iako smatra da je neuobičajena.

'To je oštar govor, ali situacija u Hrvatskoj nije uobičajena. Naravno, i druge zemlje u Europi imaju korupciju, ali ovdje je u pitanju velik novac. S druge strane, ovo je jedna od rijetkih vlada koja zapravo na neki način istražuje sama sebe. Svi ovi događaji su presedan i normalno je da je i komunikacija na neki način presedan', rekao je Raos, dodavši da će ovakvih sukoba biti sve dok ne dobijemo potpune informacije.

Raos se nije htio upuštati u upiranje prstom, poručivši da bi 'ključna stvar za satisfakciju građana bila kada bi se novac vratio i kada bi se vidjelo da se kriminal ne isplati'.

S druge strane, iako su novinari na Šeksovu najavu o Sanaderovom kraju odmah reagirali upitom znači li to da mu se sprema put u Remetinac, Gjenero smatra da Šeks nije ciljao na Sanderovo uhićenje.

'Nisam siguran da možemo iščitati da slijedi uhićenje Sanadera. Jasno je da je Bajić suviše oprezan čovjek da bi slijedio političke signale. Čini mi se da tu nema mesa da se može zaključiti da se sprema uhićenje', zaključio je Gjenero