SUDAC SELOTEJPA I GARAŽE

Šeks je muljao u svjedočenju?

04.11.2009 u 08:31

Bionic
Reading

Vladimir Šeks, Zlatko Kramarić i Milan Ramljak, prema ocjeni suca Željka Horvatovića, nisu na suđenju Branimiru Glavašu bili svjedoci kojima bi sud poklonio povjerenje

Sudac Željko Horvatović dovršio je obrazloženje presude Branimiru Glavašu, Ivici Krnjaku, Gordani Getoš-Magdić i ostalima. Sud je, kako prenosi Večernji list, ocijenio da su iskazi Vladimira Šeksa, Zlatka Kramarića, nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Milana Ramljaka i još 12 svjedoka jednostrani i u odnosu na Glavaša subjektivni. Sad su na redu žalbe optuženika, a na proljeće i odluka Vrhovnog suda.

Izjava Franje Tuđmana kao dokaz?

Zanimljivo je i da je upravo rečenica predsjednika Franje Tuđmana poslužila kao jedan od dokaza da je Glavaš, iako nije bio vojni zapovjednik, nego sekretar za narodnu obranu, stvarno zapovijedao vojskom. U zapisniku sjednice Vrhovnoga državnog vijeća od 26. kolovoza 1991. Tuđman govori da bi sekretari za narodnu obranu trebali biti samo tajnici kriznih štabova, a ne se uplitati u zapovijedanje vojskom.

'U tom smislu, da ne bude, recimo, tako da je Glavaš sada tamo sekretar narodne obrane i on zapovijeda vojskom. To prestaje, on mora biti organ općinske uprave', rekao je Tuđman.

Šeks, Kramarić i Ramljak surađivali su s Glavašem u zaštitnoj četi i u političkom djelovanju, a neki su, zaključuje sud, imali i bliske odnose.

Kramarić demantirao sam sebe

Tadašnji gradonačelnik Zlatko Kramarić u svojoj je knjizi 'Gradonačelniče, vrijeme je' detaljno opisao kako je Glavaš zapovijedao vojnom akcijom na Tenju 7. srpnja 1991. godine, a na sudu kao svjedok izjavio je da je to bio njegov subjektivni način zaključivanja te da je zaključio da je Glavaš zapovijedao tom akcijom jer je ga je navečer vidio u vojnoj odori na televiziji.

'Kramarić nije bio neupućeni, slučajni promatrač zbivanja u Osijeku, nego kao gradonačelnik i aktivni sudionik tih događaja, pa i onog što se događalo 7. srpnja, što sâm u knjizi detaljno opisuje, pa se postavlja pitanje objektivnosti njegova iskaza', ocjenjuje sud.

Sumnjivi Šeks i Ramljak

Vladimir Šeks na sudu je govorio da je u Osijeku djelovala peta kolona koja je organizirala ubojstva, zloupotrebljavajući maskirne odore ZNG-a i hrvatske policije. To baca sumnju na Šeksovu objektivnost, ocjenjuje sud, jer svoje tvrdnje ničim nije potkrijepio, pa je zapravo riječ o zamjeni teza i Šeks je pokušao pomoći optuženicima prebacujući odgovornost za zločine na petu kolonu.

Vladimir Šeks imao je i osobnih razloga biti pristran jer je s Glavašem blisko surađivao, Gordana Getoš-Magdić kći je Šeksova starog prijatelja Andrije Getoša, a Ivicu Krnjaka poznaje još od 1972. ili 1973. godine.

Sudac je pod sumnju doveo i iskaz Milana Ramljaka, koristeći za pobijanje navoda bivšeg potpredsjednika Vlade također riječi predsjednika Tuđmana. Ramljak, koji je kasnije bio i ministar pravosuđa, na sudu je rekao da nije imao izvješće da je Glavaš zapovijedao naoružanom skupinom, dok je iz zapisnika iz predsjednikova ureda vidljivo da je upravo njemu Tuđman rekao da to što Glavaš zapovijeda vojskom mora prestati.