PAD KUĆE SAUD

Seks, droga i dvorske intrige mogli bi Saudijsku Arabiju stajati bankrota

31.10.2015 u 17:58

Bionic
Reading

Dinastiju Saud, vladajuću kraljevsku obitelj u Saudijskoj Arabiji i jednu od najbogatijih i najmoćnijih dinastija na svijetu u posljednje vrijeme tresu skandali koji su izašli izvan okvira tzv. uobičajenih skandala koje vezujemo uz kraljevske obitelji. Stvari su otišle toliko daleko da je čak američka diplomacija u svojem nedavno objavljenom izvješću opisala kraljevsku kuću ogrezlu u seks, drogu, alkohol i dvorske intrige kao leglo razvrata i poroka. Razina rastrošnosti i nemara vladajuće dinastije mogla bi, pak, Saudijsku Arabiju, prema izvješću Međunarodnog monetarnog fonda, stajati bankrota do 2020. godine

U zasad nedodirljivoj dinastiji koja se sastoji od sedam tisuća članova, najutjecajniji član je kralj kojim se postaje po bratskoj liniji, pa je tako nedavno preminulog kralja Abdulaziza ibn Abdula Rahmana el Sauda naslijedio polubrat Salman kojem prijeti zbacivanje s trona zbog neslaganja s ostalih osmero od 12 živućih sinova kralja Ibn Sauda koji je 1932. godine osnovao vladajuću dinastiju.

U kraljevstvu koje ima veliki utjecaj na Bliskom istoku i značajnu potporu SAD-a i Velike Britanije zbog sigurne isporuke nafte, prinčevi ne žele vidjeti Salmana na tronu zbog uznapredovale Alzheimerove bolesti, ali ponajviše zbog njegove posredničke uloge na dvoru. Naime, Salman učestalo smiruje tenzije među prinčevima željnih vlasti i funkcija, a u prevratu razvratni prinčevi imaju podršku utjecajnog islamskog klera.
Borba oko vlasti ključa u pozadini još otkako je Salman naslijedio prijestolje u siječnju ove godine. Posljednji put u Saudijskoj Arabiji smjena vladara na način koji to sada navodno predlaže dio utjecajnih članova vladajuće dinastije dogodila se 1964. godine. Tada je kralj Saud svrgnut nakon duge unutardinastijske borbe i kada je većina visokorangiranih članova kraljevske obitelji, zajedno s vjerskom elitom, jednoglasno povukla svoju podršku vladaru.

Skandal s drogom

Jedan od najutjecajnijih prinčeva koji se grčevito bori za prestižne funkcije koje dodjeljuje kralj Salman je princ Abdel Mohsen Ibn Walid Ibn Abdelaziz, sin nedavno preminulog kralja, koji se prošlog tjedna našao u središtu skandala preko kojeg će teško prijeći kraljevska obitelj sklona oprostima.

Abdel je, podsjetimo, u Bejrutu s još četiri pomoćnika pokušao u svoj privatni mlažnjak utovariti dvije tone tableta Captagon i nekoliko kilograma kokaina, uredno upakiranih u kutije. Captagon je, inače, amfetamin koji koriste mnoge paramilicije zbog poticanja agresivnosti i uklanjanja straha, a vrlo je popularan među mladima u zemljama Perzijskog zaljeva.

Prema podacima kojima raspolaže Ured Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i kriminala, u svojem prošlogodišnjem izvješću istaknuo je kako je značajno porasla uporaba amfetamina na Bliskom istoku, najviše u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Siriji.

Među mladima u krutom kraljevstvu gdje je na snazi šerijatski zakon koji provodi mutaween, vjerska policija kojom, pak, upravlja Povjerenstvo za promidžbu vrlina i prevenciju grijeha, droga je rasprostranjena kao i na zapadu. Saudijsko društvo postalo je sve više opterećeno zabranama koje dolaze iz vjerskih krugova, no one se očito ne tiču članova monarhije.

Mutaween koji brine o potpunoj primjeni vjerskih zakona na javnim mjestima provodi zakon o nemiješanju muškaraca i žena tamo gdje je zabranjeno, poziva ljude na molitvu i upućuje žene da pokriju kosu i stave veo na lice, redovito progleda kroz prste razvratnim prinčevima i princezama. Kako i ne bi kada nadzor nad policijom za prevenciju grijeha ima povjerenstvo čije članove bira kraljevska obitelj, dok je na čelu ministarstva unutarnjih poslova jedan od brojnih prinčeva iz kuće Saud.

Iako je do sada stanovništvo uvijek poslušno slijedilo upute vjerskih vođa, sada se stvari polako mijenjaju. Mladi su, ugledavši se na prinčeve i princeze, počeli negodovati zbog uplitanja u njihove privatne živote i sve je više incidenata koji su posljedica nepoštivanja zabrana.

Princeza zatražila politički azil u Velikoj Britaniji

Jedna od predvodnica prozapadnjačkog života je princeza Sara bint Talal bin Abdulaziz, unuka preminulog kralja koja odnedavno živi u Velikoj Britaniji gdje je zatražila politički azil iz straha za svoju vlastitu sigurnost.

To je bio prvi takav potez užeg člana vladajuće saudijske obitelji što je sramota za tu dinastiju i potencijalno može prouzročiti diplomatski spor između Rijada i njemu sklonog Londona.

Sara, poznata kao princeza - barbika i kćerka jednog od najmoćnijih kraljevih sinova Talala zatražila je azil, optužujući starije saudijske dužnosnike da planiraju njezinu otmicu ne bi li je vratili u Rijad. Princeza je vodila i pravnu bitku oko starateljstva nad svojom djecom, a sa starijim bratom, princem Turkijem bin Talalom bin Abdulazizom, bori se oko majčinog nasljedstva vrijednog 325 milijuna funti koje se sastoji od gotovine, nakita i nekretnina u Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, Egiptu i Libanonu.

Svoje neslaganje s članovima kraljevske kuće, kroz život koji podsjeća na razmaženu djecu bogataša, pokazuje i odmetnuta princeza Maha al-Sudairi koja živi po hotelima Europe, Kariba i Sjedinjenih Država, ali unatoč lovi do krova ne plaća svoje račune.

Bijeg od plaćanja višemilijunskog računa

Tako je nedavno pokušala pobjeći iz hotela u Parizu kako bi izbjegla plaćanje računa koji je iznosio čak 7,4 milijuna dolara. Princeza i njezina pratnja od 60 osoba, međutim, nisu mogle proći neprimijećeno te su uhvaćene dok su se iskradale iz hotela usred noći. Osoblje hotela pozvalo je policiju i veleposlanstvo Saudijske Arabije kako bi ih obavijestilo o incidentu.

Princeza Maha i njezina pratnja zauzele su čitav kat tijekom jednogodišnjeg boravka u hotelu, no spašene su zahvaljujući diplomatskom imunitetu i činjenici kako je njezin bivši suprug drugi čovjek u redu za saudijski tron. Nešto ranije pobjegla je iz Ženeve i ostavila neplaćeni račun za limuzinu u iznosu od 1,4 milijuna dolara koji je potom platilo saudijsko veleposlanstvo u Švicarskoj.


Život na visokoj nozi na koji se ugledaju mnogi Saudijci mogao bi, pak, najkasnije do 2020. godine dovesti do bankrota, navodi se u nedavno objavljenom Izvješću o stanju svjetskog i regionalnih gospodarstava koje sastavlja Međunarodni monetarni fond.

U izvještaju stoji kako 15.000 članova saudijske kraljevske obitelji doslovno kupuje podršku građana što zahtijeva cijenu barela sirove nafte u iznosu od 103 dolara kako bi se samo popunile rupe u proračunu koje nastaju na taj način.

Većina od 30 milijuna stanovnika najbogatije svjetske kraljevine, naime, svoj životni standard zahvaljuje izdašnosti kraljevske obitelji, a takva situacija dovela je do toga da mnogi Saudijci, osobito mladi koji čine najbrojniju populaciju, nemaju naviku rada i stjecanja novih vještina što će se odraziti u budućnosti. Od 5,5 milijuna stanovnika koji su zaposleni, naime, tri milijuna radi u državnoj službi, dok mali privatni sektor uglavnom zapošljava strance.

MMF u svom izvještaju ističe kako je Kralj Salman narodu podijelio 32 milijarde dolara kako bi proslavio vlastitu inauguraciju. Predviđa se da će rezultat kraljevog postupka dovesti do toga da će država 2016. godine imati negativan balans od čak 19,4 posto.

Navedeno je i da će financijskom krahu Kraljevine pridonijeti i vojni izdaci. Saudijska Arabija je, inače, u ovoj godini pretekla Rusiju kada je u pitanju vojni proračun, sa 80,8 milijardi dolara vojnog budžeta, a ispred Saudijske Arabije nalaze se tek SAD i Kina, dok stručnjaci pretpostavljaju da su ti izdaci još veći, s obzirom na to da je MMF-o izvješće nastalo prije početka saudijske intervencije u Siriji.