HDZ-OV ALKEMIČAR O REFERENDUMU

Šeks danas: Dijaspora se ne računa; Šeks 2010. godine: Dijaspora se računa

24.05.2013 u 13:41

Bionic
Reading

'Možda će do nedjelje u ponoć, inicijativa 'U ime obitelji' prikupiti potrebnih 451 tisuća potpisa kako bi Sabor raspisao referendum na kojem bi se hrvatski birači izjašnjavali jesu li za to da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene. No, dosad, prema vlastitom priznanju, oni imaju tek 380 tisuća potpisa, premda, iz nekog razloga, smatraju da im je to dovoljno.

Jučer su se ljudi iz HDZ-a uključili i u polemiku o minimalnom broju potpisa potrebnih za referendum. Učinio je to Vladimir Šeks, čovjek koji je dugo imao status najvećeg pravnog znalca u stranci. Šeks smatra da je istina otprilike negdje na sredini.

Težište je deset posto birača u Republici Hrvatskoj, stoga se u tih deset posto ne uračunavaju oni birači i državljani Republike Hrvatske koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Dakle, oni koji žive ili prebivaju izvan Republike Hrvatske, ne dolaze u onu kvotu u kojoj je potrebno deset posto birača, izjavio je Šeks. S obzirom da je početkom godine, u vrijeme referenduma o pristupanju EU, u registru bilo 412.628 birača bez prebivališta u Hrvatskoj, ispada da bez takozvane dijaspore ima 4.102.356 birača. Od toga je deset posto 411 tisuća, pa bi, znači, prema Šeksovom kalkulatoru inicijatorima referenduma bilo nužno još tridesetak tisuća potpisa navodi Novi list

Ali, HDZ-ov pravni stručnjak sasvim je drukčije računao u rujnu 2010. kad je saborski Odbor za Ustav, koji je on tada vodio, na dnevnom redu imao potpise što su ih sindikati prikupili kao potporu zahtjevu za referendum o promjenama ZOR-a, koje je predložila Vlada Jadranke Kosor. U zaključku Odbora, koji je potpisao Šeks, piše da je jednoglasno, na temelju izvještaja Ministarstva uprave i MUP-a, utvrđeno da je '717.149 birača u Republici Hrvatskoj zatražilo raspisivanje referenduma o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o radu, što je 15,95 posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj'. Prema tome, u tom je trenutku Hrvatskoj ukupno bilo 4.496.232 birača, naime, 717.149 je 15,95 posto od te brojke.

Stoga je jasno da su sindikalci morali prikupiti deset posto potpisa od broja birača u koji su bili uključeni i oni birači koji ne žive i nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Novi list podsjeća da je ovdje riječ o klasičnoj Šeksovoj metodi, on propise uvijek tumači u skladu sa svojim političkim interesima. A da ne bi bilo apsolutno nikakve zabune koliko 'U ime obitelji' treba potpisa za referendum, pobrinuo se Ustavni sud. Oni su 20. listopada 2010. razmatrali jesu li ispunjene sve ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma o ZOR-u. U odluci koju su donijeli navodi se da je referendum zatražilo '15,95 posto (717.149) birača u Republici Hrvatskoj'. To su upravo brojke iz Šeksovog zaključka. Kako je, dakle, Ustavni sud utvrdio da je za referendum nužno deset posto potpisa od broja svih punoljetnih hrvatskih državljana, neovisno o tome gdje im je prebivalište, 'U ime obitelji' mora prikupiti 451 tisuću potpisa.