VLADAVINA IVE GROZNOG

Šeks: 'Bio sam žrtva Sanaderove strahovlade'

07.01.2010 u 11:04

Bionic
Reading

Psi laju, karavane prolaze, ministri i premijeri padaju, zastupnici dolaze i odlaze, a jedino je Vladimir Šeks vječan. Potpredsjednik Sabora otvorio je dušu u posljednjem broju Globusa povodom posljednjih događaja u HDZ-u kada je iz stranke izbrisan Ivo Sanader

Šeks je u podužem razgovoru, iz kojeg donosimo najzanimljivije dijelove, ustvrdio da nema ni najmanji osjećaj krivnje što je Sanaderu uručena 'brisovnica', a za svog donedavnog šefa ustvrdio je da je vladao željeznom rukavicom u svilenoj šaci te da je i on osobno bio žrtva njegova autoriteta i strahovlade.

'Uoči parlamentarnih izbora 2007. godine Sanader je procijenio da će u mojoj, 4. izbornoj jedinici HDZ doživjeti fijasko i predložio mi je da ne idem na izbore, nego da se kandidiram za suca Ustavnog suda i budem izabran za predsjednika tog Suda.

Ali ja sam predosjećao da njegov prijedlog nije znak brige za kraj moje političke karijere, kako mi je on to predstavljao. Ni danas to ne mogu racionalizirati, ali predosjećaj mi je govorio da Sanader ima druge motive i da me zapravo želio eliminirati iz politike. To bi bio moj definitivan odlazak iz aktivne politike, da sam prihvatio njegovu ponudu', kazao je Šeks.

Posljednji od HDZ-ovih barakaša s početka devedesetih tvrdi kako sa Sanaderom zapravo nikad nije bio stvarni prijatelj, već se tu radilo o isključivo pragmatičnom, političkom prijateljstvu.

'Pravog osobnog prijateljstva tu nije bilo. Najbolji je dokaz tome što su naši odnosi strahovito zahladili onoga trenutka kada sam ja, želeći ga zaštiti od nagađanja da je sudjelovao u tajnom dogovoru u Veroni o prodaji Plive, rekao: Ja bih preferirao Vukovar, a ne Veronu. Želio sam da ga zaštititi od spekluacija da je tajno dogovorio s Čovićem prodaju Plive, a on je meni to uzeo kao krimen', istaknuo je Šeks.

Govoreći o pokušaju puča u HDZ-u Šeks je kazao da je Sanader želio uspostaviti paralelni sustav vlasti u kojem bi Kosor imala odgovornost, a on bi vukao konce. U cijelu priču, kaže, bilo je upleteno još nekoliko marginalnih pomagača koji nisu politički važni, ali da među njima nije bio Luka Bebić. Sanader se želio vratiti u politički život i preuzeti kontrolu nad strankom, smatra Šeks, zbog straha da bi brojne afere mogle dovesti do njega.

'Nemam dokaza, ali sve upućuje na to da se on, uz brojne napise o aferama, osjetio ugroženim, a da se uplašio da bi tragovi tih brojnih afera mogli doći do njega. Ne kažem niti tvrdim, jer nema dokaza za to, da je on upleten ili odgovoran za bilo koju aferu', poručio je Šeks.

Upitan je li Sanader proteklih mjeseci pokušavao zaustaviti neke istrage policije i USKOK-a, Šeks je rekao da nema dokaze za to, ali da je na dvije sjednice Predsjedništva HDZ-a Sanader govorio da se treba zaustaviti stvaranje javne klime koja bi značila lov na HDZ-ove ministre i dužnosnike.

Potpredsjednik Sabora drži da bi Sanaderov eventualni pokušaj povratka u Sabor bio krivi potez je bi se 'izložio žestokoj kritici većine zastupnika'.