GRANIČNI PRIJEPORI

Sekolec jedini slovenski kandidat za arbitra

18.08.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Jedini kandidat za slovenskog arbitra u petočlanom arbitražnom sudu za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom je ugledni slovenski pravni stručnjak Jernej Sekolec, potvrdio je u četvrtak ministar pravosuđa Aleš Zalar

Na konferenciji za novinare u Ljubljani Zalar je potvrdio neslužbene informacije medija da se na natječaj za slovenskog člana arbitraže, koji je raspisalo ministarstvo pravosuđa, prijavio jedino dr. Jernej Sekolec. Diplomirani pravnik i sveučilišni profesor iz Maribora, nekadašnji direktor odjela za međunarodno gospodarsko pravo UN-a i tajnik komisije za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), sada na mjestu potpredsjednika londonskog suda za međunarodnu arbitražu, a od sredine ove godine i član stalnog arbitražnog suda sa sjedištem u Haagu, važi za jednog od najiskusnijih slovenskih pravnika s međunarodnom reputacijom iako je u Sloveniji, osim u stručnim krugovima, malo poznat, navode slovenski mediji.

Zalar je rekao da je Sekolecova prijava potpuna i da će poduprijeti njegovu kandidaturu i izbor, najprije na sjednici vlade, nakon čega će ona biti poslana predsjedniku republike Danilu Türku koji će je nakon toga uputiti u parlament.

'Radi se o kandidatu s izuzetnim referencama i smatram da to što je istaknutiji kao stručnjak za gospodarsku arbitražu, a ne pomorsko pravo, ne bi smjelo utjecati na njegov izbor', rekao je Zalar.

Parlament o slovenskom članu arbitraže treba odlučiti apsolutnom, natpolovičnom većinom od 46 glasova, a o tome bi mogao odlučivati već u rujnu, ali bi se postupak mogao i odužiti, priznao je Zalar.

Komentirajući navode vodeće oporbene stranke bivšeg premijera Janeza Janše da bi o izboru slovenskog člana arbitraže trebalo pričekati odluku novog sastava parlamenta, jer se špekulira o izvanrednim izborima, Zalar je rekao da bi time Sloveniji bila napravljena šteta. Dodao je da je slovenska vlada požurila s postupkom biranja slovenskog arbitra upravo imajući u vidu mogućnost izvanrednih izbora, odnosno raspuštanja parlamenta, što bi Sloveniju dovelo u situaciju da ne izabere svog arbitra u arbitražnom sudu u roku koji je predviđen arbitražnim sporazumom.

Janšina oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS), kao i cijela oporba desnog centra, protivila se do referenduma prošle godine stupanju na snagu arbitražnog sporazuma za rješenje graničnog spora s Hrvatskom.

Otezanje s imenovanjem slovenskog člana arbitraže bilo bi neproduktivno jer će do arbitraže doći i ako Slovenija ne bi u roku imenovala svog člana arbitražnog vijeća. U tom bi slučaju umjesto nje to učinila Europska komisija, pojasnio je Zalar.

Prema arbitražnom sporazumu o rješavanju graničnog prijepora, Hrvatska i Slovenija u petočlano arbitražno vijeće imenuju po jednog svog arbitra, a ostala tri predlaže Europska komisija.

Svi postupci iz arbitražnog sporazuma počinju nakon što Europska unija i Hrvatska potpišu pristupni sporazum o članstvu Hrvatske u integraciji, što se očekuje do kraja ove godine.