jadranska ploča ne miruje

Seizmolog Kuk: Na jugu Hrvatske su moguće magnitude potresa od preko 7 po Richteru

30.03.2021 u 21:51

Bionic
Reading

I dok se tlo na sjevernom i središnjem dijelu Hrvatske smiruje, sve je aktivnije na jugu. Cijelo jutro se jače trese Jadran. Što se to događa pod jadranskom pločom pojasnio je za RTL seizmolog Krešimir Kuk.

Kazao je da su potresi posljednjih dana na jugu Hrvatske povezani. 'Jesu, radi se o pojačanoj seizmičkoj aktivnosti trenutno na području južne Hrvatske. Ona je nešto jača na ovom dijelu srednjeg Jadrana u blizini Palagruškog arihipelaga i do sada smo tamo zabilježili već desetak potresa. Ovo drugo područje koje se aktiviralo jučer - jučer i danas smo imali šest do sedam potresa magnitude uglavnom oko 3 prema Richteru', kazao je Kuk za RTL.

Pojasnio je i koji je najjači potres koji bi mogao pogoditi to područje. 'Povijesni dokazi potvrđuju najbolje teorijske tvrdnje odnosno računice magnituda potresa koj bi se mogli događati na nekim područjima. Za naš jug Hrvatske su moguće magnitude potresa od preko 7 po Richteru', rekao je.

Komentirao je i kakva je situacija na Banovini. 'Područje Banovine se seizmički smiruje. Tijek seizmičnosti je prema očekivanom modelu slabi. Što vrijeme više protječe, potresi će još biti i slabiji i rjeđi, ali oni, dakako, nisu pravilno raspoređeni niti u vremenu niti po jačini tako da imamo s vremena na vrijeme neke periode kada je mirnije i onda opet neka jača seizmička aktivnosti, ali u svakom slučaju smiruje se stanje', rekao je.

Dodao je da potres u Austriji s potresima u Hrvatskoj nema nikakve veze.