NAČELNIK OSVOJIO NOVI MANDAT

Segećani će i dalje trpjeti Zulimov zulum

20.05.2009 u 16:43

Bionic
Reading

Segetu nije pomogao predizborni vapaj mještana i župnika protiv općinskog načelnika Vinka Zulima i njegova zuluma, budući da je ovaj s uvjerljivih 58,61 posto u prvom krugu osvojio novi mandat. Njegova stranka HDZ osvojila je nadmoćnu većinu u općinskom vijeću, čak 62,06 posto

U Segetu kraj Trogira, idiličnom primorskom mjestu, već je 16 godina na vlasti načelnik Vinko Zulim. Mještani i lokalni župnik don Nikola Galov tjednima prije izbora upozoravali su javnost da Zulim općinskim novcem, kako su tvrdili, potkupljuje kler te kupuje i ucjenjuje prestrašene glasače.

'Zove ih u svoj ured pa im pere mozak, a onda 'evo ti 200 - 300 kuna, ali moraš glasovati za mene, bit će sve snimano, ovdje ćeš doći u moj ured gdje sve snimam i, ne budeš li glasovao za mene, sve ću ti do 12. koljena prokleti' pa ljudi u strahu glasuju', rekao je Nikola Galov, župnik u Segetu.

Na prosvjede protiv Zulima načelnik je poslao snimatelje tako da se registrira tko se usudio usprotiviti mu se.

Zulim je, ustvrdio je don Galov, pojedine crkvenjake uvukao u prljave igre, a oni su radi materijalne koristi na to pristali.

Najviše, oko milijun i pol kuna, dobila je franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u Splitu za klerikat na Trsteniku, i to zato što su trebali lobirati za Zulimov ulazak u Sabor. Potom slijedi fra Nediljko Tabak za zasluge 'njegovih nadnaravnih moći' koje su opčinile Zulima, ustvrdio je don Nikola. Po datumima je nabrojao iznose od ukupno oko 380 tisuća koje je Tabak dobio, najprije za župni ured Sv. Marije u Nevestu, a potom Sv. Ante Padovanskog u Ugljanima kod Trilja, gdje je bio na službi.

Na popisu su i trogirske benediktinke, koje su nagrađene sa 450 tisuća kuna jer su morale moliti Boga za njegov ulazak u Sabor. Tu je i fra Petar Bezina sa 40 tisuća i župni ured u Blizni sa 50 tisuća kuna. U Zulimovoj kompaniji, kaže don Nikola, bio je i fratar Ante Šilović koji mu je bio i osobni svećenik, a naslijedio ga je ljubitovački don Miroslav Stojić, koji se u Glasu Koncila pohvalio da mu je Zulim omogućio da se domogne 3,5 milijuna kuna za obnovu tamošnje crkve i župnog ureda.

U 16 godina svoje vladavine Zulim je uštedio dovoljno načelničkih plaća da započne izgradnju goleme kuće od 2.000 kvadrata na plaži pokraj hotela Medena.