bivši radnik vindije

'Šefu Fonda za privatizaciju Milanu Kovaču nosio sam kuvertu s 20.000 maraka'

09.04.2017 u 14:48

Bionic
Reading

Bivši radnik varaždinske Vindije Rajko Dondur danas je na HTV-u u emisiji 'Nedjeljom u dva' ustvrdio da je 1994. godine tadašnjem predsjedniku Fonda za privatizaciju Milanu Kovaču donio 'plavu kuvertu' s 20.000 njemačkih maraka. Tvrdi da je Vindija muljajući s računima državni proračun na konto PDV-a oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine

Kuvertu je odnio, kaže, samo mjesec dana prije odluke o privatizacije tvrtke Koka, firme koju je tada željela kupiti varaždinska Vindija. Rekao je da je Vindija pobijedila na natječaju za kupnju Koke 1994. godine, nakon što je on u Fond za privatizaciju dostavio kuvertu s 20 tisuća maraka.

'Nosio sam plavu kuvertu u kojoj je bilo 20.000 njemačkih maraka. Nosio sam je predsjedniku Fonda za privatizaciju', rekao je Dondur na HTV-u u emisiji 'Nedjeljom u dva'.

Time je Rajko Dondur tadašnjeg šefa Fonda za privatizaciju Milana Kovača optužio za primanje mita, a vlasnika Vindije Dragutina Drka de facto je optužio za davanje mita.

Dondur je rekao i kako je za vrijeme restrukturiranja Vindije svjedočio odlascima na konzultacije na Markov trg. Na pitanje kako je pristajao na nešto što je smatrao protuzakonitim, rekao je kako je mislio da sve što radi, radi za dobrobit tvrtke i zaposlenika.

'Samo sam izvršavao zadatke koje sam dobio od direktora Dragutina Drka', rekao je Dondur danas na HTV-u objašnjavajući brojne, kako tvrdi, nepravilnosti u poslovanju tvrtke Vindija. Jedna od priča je i ona o uvođenju PDV-a.

'Kad smo napravili prvi obračun, bio je šok kolika je to obveza za Vindiju - više od dva milijuna kuna i veliki udarac na likvidnost. Pokušali smo iznaći načina da smanjimo tu obvezu. Prvi obračun bio je umanjen za milijun i tristo tisuća kuna', tvrdi Dondur.

To nije radio samoinicijativno, već po nalogu generalnog direktora, kaže. 

'Vindija je dnevno fakturirala oko 1000 stranica računa. Računali smo na to da ni jedan inspektor ne bi zbrajao te račune ručno. Svi računi bili su fakturirani, ali oni označeni nisu zbrajani. Tako je Vindija državni proračun oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine', rekao je Dondur.

A varali su, kaže, i na trošarinama. 'Na tim stavkama se nismo mogli razmahati kao na PDV-u', rekao je Dondur.

'Trošarina se plaćala na proizvedene količine robe. Mi smo smanjili normative i praktički došli do manje proizvodnje. Na tome smo oštetili proračun za 2,5 milijuna kuna u šest mjeseci', rekao je Dondur.

Sve to prijavio je 2014. godine USKOK-u. Dao je iskaz u pisanom obliku na sedam stranica. Rečeno mu je da će ga kontaktirati.

No iz policije su ga zvali tek prije tjedan dana.