GAŽA U DRŽAVNOJ AGENCIJI

Šefovi koji godinama čekaju da ih netko nazove

01.03.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Milanovićeva vlada najavila je da će u tri godine racionalizirati broj državnih agencija. Neće dirati one koje su osnovane zbog EU-a. U nekim, naime, agencijama djelatnici rade i do 12 sati dnevno, dok su u drugima jako dobro plaćeni za minimalan trud

U Agenciji za javno-privatno partnerstvo prosječna plaća je oko 11 tisuća kuna, a u tri godine odobrili su tek četiri projekta, u Javnoj ustanovi Hrvatski olimpijski centar zaposlen je samo ravnatelj koji već četiri godine ne radi ništa, slično je i u Agenciji za poljoprivredno zemljište koja iako je osnovana 2010. godine, još nije zaživjela. Ravnatelja naravno imaju i član je HSS-a, budući da je u vrijeme osnivanja agencije na vlasti bila koalicija HDZ-a i HSS-a, otkriva Jutarnji list.

Gore navedeno je tek mali dio slike naše državne uprave u kojoj i danas nakon svih racionalizacija imamo 72 agencije, zavoda, fonda, instituta, registra…
Njih 62 osnovala je Vlada, a ostale Sabor ili resorna ministarstva. No, svima je zajedničko jedno – žive na teret državnog proračuna. Podaci koje je na temelju Fininog izvješća prikupilo Ministarstvo uprave pokazuju da samo za njih pola odnosno 42 agencije trošimo 2,8 milijardi kuna godišnje. Usporedbe radi, ove godine od prodaje Croatia osiguranja i HPB-a država planira zaraditi dvije milijarde kuna, a 1,9 milijardi kuna je izdvajamo za dječji doplatak.

Samo za plaće 9.500 ljudi odlazi jedna milijarda kuna te još 1,7 milijardi za ostale materijalne troškove, a 56 milijuna kuna za najam prostora i leasing automobila. Rekorder je svakako Agencija za plaćanja u poljoprivredi s nešto manje od šest milijuna kuna za najamnine i leasing. Ako se tome pribroje troškovi ostalih dvadesetak ispada da državne agencije godišnje gutaju više od tri milijarde kuna. Glomazan aparat koji puno košta, a posljednjih je godina bio idealan poligon za zapošljavanje podobnih.

Tako smo dogurali do toga da je u njima zaposleno više od 14 tisuća ljudi. Najveći dio njih radi u tri najvažnija Zavoda – za mirovinsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje, za zapošljavanje i u Fini. Ali kada se njih izdvoji dolazi se do više od 4.600 zaposlenih.

I nova Vlada najavljuje racionalizaciju u strateškom planu Ministarstva uprave tijekom sljedeće tri godine.

'Tek treba napraviti analizu, a onda naše ministarstvo može samo dati smjernice. No, konačna odluka o tome koje bi se agencije mogle ukinuti bit će obaveza resornih ministarstava', poručili su Jutarnjem listu iz Ministarstva uprave, ističući kako će kod racionalizacije trebati voditi računa o agencijama koje su osnovane na zahtjev Europske unije.

No, u Ministarstvu uprave su priznali kako su nam neke agencije potpuno nepotrebne jer njihove poslove obavljaju neke druge državne službe. Kukuriku vlada jučer je ukinula Hrvatski institut za tehnologiju te njegove poslove prebacila na Poslovnu inovacijsku agenciju. Međutim, i dalje smo na istom broju jer su osnovali Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.