AUSTRIJSKI MEDIJI OTKRIVAJU

Šefovi Hypa - Sanaderovi svjedoci

28.10.2011 u 14:14

Bionic
Reading

Početak suđenja bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu izazvao je pažnju i u austrijskim i njemačkim medijima. Pritom se ujedno spominje da se Sanaderova bivša stranka HDZ našla pod istragom zbog pljačke i korupcije

'Optužuje ga se za ratno profiterstvo u vezi s kreditom Hypo banke, a kao svjedoci se trebaju pojaviti Kulterer i Striedinger', kaže u podnaslovu teksta 'Danas počinje proces Sanaderu' bečki dnevnik Der Standard.

U članku se navodi i da će kao svjedoci na suđenju biti pozvani bivši hrvatski premijer Nikica Valentić te ministar vanjskih poslova Mate Granić, čiji je Sanader bio zamjenik sredinom devedesetih godina. Der Standard ističe da 'postoji velik interes građanstva i medija za taj proces te se za njega akreditiralo više od 200 novinara, među njima i osam timova iz inozemstva', ali ipak 'neće biti prijenosa uživo iz sudnice'.

Der Standard podsjeća da je to prvo suđenje koje se sprema Ivi Sanaderu, jer ga se sumnjiči i 'da je primio deset milijuna eura mita od mađarskog naftnog koncerna MOL'. Naravno, napominje se na kraju članka i da je Sanaderova bivša stranka HDZ zbog 'crnih fondova pod istragom antikorupcijskog ureda USKOK-a'.

Austrijska državna televizija ORF također izvještava o početku suđenja Sanaderu, s naglaskom na to da će bivši šefovi Hypo banke 'Wolfgang Kulterer i Guenter Striedinger biti pozvani svjedočiti', dok bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva 'prijeti i do deset godina zatvora'.

Konzervativni dnevnik Die Presse pak cijelu stvar sa Sanaderom stavlja u širi kontekst nevolja HDZ-a, ističući da se 'dani najmoćnije žene Hrvatske na čelu Vlade čine odbrojenima'. Navodi se da se HDZ ne uspijeva ispetljati iz optužbi za korupciju i pljačku iz vremena Ive Sanadera, prethodnika Jadranke Kosor na čelu stranke i Vlade.

Njemački Sueddeutsche Zeitung ističe da se 'HDZ mjesec dana prije izbora našao u viziru istražitelja': 'Po izvještajima hrvatskih medija, USKOK istražuje na koji su se način financirale predizborne kampanje HDZ-a 2003. i 2007. godine.' Sanader pak na prvo od više suđenja, javlja SZ, ide zbog optužbi za primanje mita i ratno profiterstvo.

Ljevičarski nastrojen Berliner Zeitung ima također vijest o Sanaderu, s naslovom 'Korupcija: proces protiv bivšeg premijera'. Ivu Sanadera se opisuje kao 'dugogodišnjeg moćnika Hrvatske', koji je '2009. potpuno iznenadno otišao sa svih političkih funkcija'. Podsjeća se i da je sljedeće godine Sanader uhićen u Austriji, kao i da niječe sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, 'tvrdnjom da je riječ o političkim intrigama'.