NESTAŠICA LIJEKOVA

Šefica ljekarničke komore: Problem je put do zamjenskog lijeka, a prijeti i teži dolazak do inovativnih lijekova

03.12.2022 u 20:02

Bionic
Reading

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo gostovala je u Dnevniku HTV-a i govorila o dostupnosti lijekova u Hrvatskoj.

Pacijentima zbog novih pravilnika prijeti još dulji put i teži dolazak do inovativnih lijekova, ali i do prijeko potrebnih pomagala putem HZZO-a.

Ana Soldo je rekla da su razlozi nestašice lijekova u Europi isti ili slični, a COVID je pokazao ranjivost Europe s obzirom na ostatak svijeta.

- Globalizacijom smo dio proizvodnje inicijalnih supstanci za proizvodnju lijekova prebacili u Kinu i Indiju. Već nekoliko godina je na Europskom parlamentu da stvori novu strategiju jačanja proizvodnje lijekova u EU. Problemi su najčešće u proizvodnji, zato što se proizvodnja lijekova planira dugo. Jedan lijek čeka u proizvodnji nekoliko mjeseci, nekad i nekoliko godina. Vrlo često su razlozi paralelnog uvoza i izvoza, rekla je.

Naglasila je da nestašica lijekova nije značajno porasla nego ranije.

- U Hrvatskoj postoje rješenja za sve indikacije te terapijska rješenja za svaku bolest. Problem pacijentima bude put do zamjenskog lijeka koji je vrlo kompliciran jer moraju otići kod specijaliste da im prepiše novu terapiju koja je jednako učinkovita, rekla je.

Istaknula je kako za proizvodnju lijekova u Hrvatskoj treba više vremena.

- Europski parlament je 2017. godine pokrenuo novu inicijativu jačanja proizvodnje lijekova u Europskoj uniji i sve su zemlje dobile priliku povlačenja novca za osnaživanje vlastite proizvodnje. U Hrvatskoj imamo farmaceutsku industriju koja je vrlo jaka i proglasili smo je strateškom. Sigurno im treba pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva da planiraju proizvodnju lijekova. To je za Hrvatsku iznimno važno, rekla je.

Smatra kako je za dobre ishode liječenja najvažnije na vrijeme otkriti bolest, bez obzira radi li se o karcinomu ili nekoj drugoj bolesti te otkriti ga na vrijeme i javiti se liječniku.

- Puno bitnije je za sve nas da se reorganiziramo i idemo u jedno jačanje prevencije da bi na vrijeme otkrili bolest. U prva tri stadija možemo čovjeka izliječiti. Fokus je novaca, znanja i izmjene legislative da se svi djelatnici angažiraju oko prevencije, zaključila je.