MALVERZACIJE U ŠIBENIKU

Šefica Carine oštetila državu za 350.000 kuna?

Bionic
Reading

Semira Škugor (51), pročelnica Carinarnice Šibenik, nakon okončanja kriminalističke obrade provedene u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom i USKOK-om, tereti se za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti prilikom protupravnog stjecanja više od 350 tisuća kuna koje je financijskim malverzacijama priskrbila tvrtki Omega Nova iz Šibenika, otkriva Slobodna Dalmacija

Omega Nova je bila u vlasništvu šibenskog poduzetnika Viktora Žerjava. U dva navrata poslovala je na dvije lokacije u Šibeniku, a bavi se nabavom i trgovinom sanitarnih elemenata i keramičke galanterije.

Prema policijskom izvoru splitskog dnevnika, pročelnica je zlorabila položaj na način da je od 27. rujna do 4. prosinca 2007. zaustavila naplatu dospjelih i nepodmirenih dugova Omega Nove u iznosu od 151.800 kuna, po osnovi podnesenih instrumenata jamstva na ime dviju bankovnih garancija na ukupan iznos od 150 tisuća kuna, koje je, smatra se, 'zamračila' pospremanjem jamstava u ladicu.

Đurđa Adlešič zna za slučaj

Škugor: Radili smo po zakonu!

Semira Škugor kazala je novinarima da o aktualnoj kaznenoj prijavi ništa ne zna.

'U ovom trenutku uistinu ne mogu ništa reći jer ne znam o čemu se radi', kazala je Škugor te dodala da se, što se starih optužbi tiče, ne osjeća odgovornom.

'Ne samo da se ne osjećam odgovornom, ne samo da nije učinjena nikakva zloporaba, nego mislim da je Carinarnica Šibenik sve radnje vezane uz taj predmet obavila u skladu sa zakonom', zaključila je pročelnica Škugor.

Škugor se dodatno tereti da je istoj tvrtki omogućila daljnja dodatna zaduživanja do ukupnog iznosa od 354 tisuće kuna.

Od tako nastalog duga dio sredstava zatim je naplaćen iz bankovnih garancija, čime je tvrtki Omega Nova priskrbila dodatnih 229 tisuća kuna, sve na štetu Ministarstva financija.

Iz dodatne analize 'slučaja Škugor' vidljivo je da je pokrenuta istraga, koja je u konačnici rezultirala kaznenom prijavom zagrebačkom uredu USKOK-a, samo finale prethodnih sumnji koje su nastale tijekom 2008. i tada nastaloj anonimnoj predstavci upućenoj potpredsjednici Vlade Đurđi Adlešič, ministru financija Ivanu Šukeru, ravnatelju Carinske uprave Mladenu Barišiću te saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost.

Središnja Carina tvrdila da je sve po zakonu!

Škugor se tada optuživalo da je tvrtki Omega Nova pogodovala i omogućila nelegalan profit od 300 tisuća kuna.

Na takve optužbe, podsjeća Slobodna Dalmacija, referirao se Središnji ured Carinske uprave, odnosno glasnogovornica Sanja Crnković koja je izrijekom tvrdila da je Carinarnica Šibenik u cijelosti postupala sukladno zakonskim propisima.

Omega Nova je tada, navodi se u predstavci, uvozno ocarinila određenu količinu sanitarija kao garanciju te je kao garanciju plaćanja predočila jamstvo od 75 tisuća kuna.

Kako dug tada nije podmiren u roku, Carinarnica je tvrtku Omega Nova dopisom upozorila na obaveze, a kad ni to nije pomoglo, načelnik Odjela financija i naplate šibenske Carinarnice dostavio je dopis i zahtjev za aktiviranjem bankovne garancije pročelnici Škugor koja ga je, stoji u predstavci, 'spremila u prašnjavu ladicu' i time spriječila podmirenje duga.