curenje informacija

Šef vatikanske žandarmerije podnio ostavku zbog curenja informacija o istragama mutnih poslova

15.10.2019 u 15:55

Bionic
Reading

Papa Franjo prihvatio je ostavku zapovjednika Žandarmerijskih snaga Države Vatikanskoga Grada Domenica Gianija, priopćio je 14. listopada Tiskovni ured Svete Stolice. Njegova ostavka uslijedila je nakon što su u talijanskim medijima objavljene neke povjerljive informacije o radu Svete Stolice

Britanski Daily Mail navodi da je pravi razlog za Gianijevu ostavku bilo curenje dokumenata u kojima je identificirano pet dužnosnika Vatikana protiv kojih je provedena istraga o nekretninama u Londonu vrijednim 150 milijuna eura.

Riječ je o bivšim djelatnicima državnog tajništva i vatikanskog financijsko-obavještajnog tijela. Talijanski mediji tako su otkrili sadržaj memoranduma, koji je potpisao Giani, u kojem stoji da su pojedinim osobama koje su radile za Svetu Stolicu nametnuta ograničenja, među kojima je ograničeni ulazak u Vatikan. Time je, kako se navodi u priopćenju Svete Stolice, nanesena šteta dostojanstvu spomenutih osoba i ugledu žandarmerije. Vatikan je u ponedjeljak dao izjavu da šef policije Domenico Giani ne snosi nikakvu odgovornost za ovaj propust, ali je dao ostavku kako ne bi ometao istragu i 'iz ljubavi prema Crkvi i vjernosti' Papi.

Daily Mail navodi da je osoba koja je pustila dokument u javnost, a koji je objavio talijanski tjednik L'Espresso, i dalje nepoznata. Giani je 20-godišnji veteran vatikanskih sigurnosnih službi i moglo ga se vidjeti kako stoji pokraj pape ili trči uz njegov papamobil tijekom stotina javnih nastupa i inozemnih putovanja.

Spomenuti memorandum koji je procurio u medije potpisao je 2. listopada, nakon što su njegovi agenti izvršili prepad na dva ureda Svete Stolice - državno tajništvo i vatikanski odjel financijskog obavještavanja - u sklopu istrage vatikanskih kriminalističkih tužitelja o navodnim financijskim nepravilnostima oko 150 milijuna eura teškog ulaganja u londonske nekretnine.

Posao je navodno rezultirao višemilijunskom dobiti posrednicima, zbog čega je pokrenuo pitanja o mutnim financijama Vatikana i lošim strategijama ulaganja u proteklom desetljeću.

Pretresi i istrage s ciljem vraćanja dijela novca neobični su za Vatikan, a činjenica da je osoba koja je objavila te dokumente još uvijek nepoznata implicira na upletenost vatikanskih kardinala i monsinjora.