ima i 'dokaz' da nije

Šef turističke zajednice otkriva zašto nam se čini da je turistička sezona podbacila

13.07.2019 u 20:29

Bionic
Reading

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić progovorio je o sve općenitijem dojmu da je turistička sezona podbacila. 'Ne možemo reći da je podbacila, sezona je tek počela', kazao je. Tvrdi kako je u Hrvatskoj velik broj turista, a kao dokaz je naveo gužvu na cestama tijekom svog puta od Rijeke do Splita

'Prema podacima eVisitora od subote ujutro, u Hrvatskoj je oko 880.000 gostiju, što je otprilike kao i prošle godine. No, dopustite mi pojašnjenje. To je podatak od jutros koji važi i za petak. Ti podaci za sutra i prekosutra će se još promijeniti s obzirom na to da pružatelji usluga u turizmu koji iznajmljuju svoje kapacitete imaju rok od 24 sata prijaviti goste. Zato smo ministar Cappelli i ja na konferenciji još prošlog tjedna napomenuli da ćemo s podacima izlaziti na mjesečnoj bazi kada ćemo imati relevantne podatke i kompletirani mjesec. Hrvatska i dalje bilježi plus u dolascima i noćenjima. Kada zbrojimo prvih šest mjeseci i prvih deset dana srpnja, mi smo četiri posto u plusu u dolascima i jedan posto u noćenjima', kazao je za Dnevnik Nove TV.

Tvrdi kako je caka u tome 'da u Hrvatskoj imamo više kapaciteta nego prošle godine.' U komercijalnom smještaju je 47.000 više kreveta, što znači da bismo tijekom svakog dana trebali imati 47.000 novih gostiju koji bi svaki dan trebali boraviti u određenim destinacijama. Neke destinacije bilježe nešto slabiji turistički promet u odnosu na prošlu godinu. Ali mnoge destinacije, posebno one u kojima se ulaže u kvalitetu, u raznolikost sadržaja, bilježe turistički porast. I u Splitu se bilježi čak dvoznamenkasti porast što se tiče dolazaka i noćenja. Vjerujem da kako ćemo se približavati kraju srpnja, te brojke rasti', pojašnjava.

  • +47
Turisti na Hvaru Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Tvrdi kako ne možemo reći da je sezona podbacila, jer je tek počela.

'Putovao sam danas iz Rijeke prema Splitu punih pet sati i po stanju na prometnicama mogu reći da smo u pravoj špici, s obzirom na ogromne gužve. Sporo se putovalo, mnogo se i čekalo danas. To je znak da turista u Hrvatskoj ima. Kako ćemo se približavati terminima kraja srpnja i početka kolovoza te će brojke još i rasti.