BEZ PRESEDANA

Šef tajne službe MI6 pokazao lice

28.10.2010 u 18:47

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti šef britanske tajne službe MI6 održao je govor pojasnivši dileme pred kojima se nalazi ta organizacija osnovana prije 100 godina

Poznat u kuloarima jednostavno kao C, trenutni šef MI6, sir John Sawers (55) nastupio je pred grupom sveučilišnih profesora i novinara, a sastanak je bio prenošen na televiziji.

Sawers je kazao da je cilj nastupa pokazati vrijednost tajne službe u Britaniji čije se službeno postojanje nije priznavalo sve do 1990. godine.

Analitičari smatraju da je Sawers bio prisiljen nastupiti nakon što je WikiLeaks ponudio dokaze da su se i Britanci bavili mučenjem zarobljenika u Iraku.

On je, naime, rekao da se organizacija neprestance suočava s operativnim dilemama kako bi izbjegla koristiti informacije koje se dobivaju mučenjem ljudi.

Mučenje je ilegalno i pogrešno, a mi s tim nemamo nikakve veze', rekao je čelnik MI6.

Drugi mogući razlog za Sawersovo pojavljivanje u javnosti je kampanja koju vode članovi obitelji stradalih u terorističkim napadima na London, a koji tvrde da su obavještajci i policija zataškali istragu, odnosno da su znali mnogo više nego što su priznali.

U svojem govoru Sawers se dotaknuo borbe protiv Al Kaide, potrebe da Iran ne dobije tehnologiju za izradu nuklearnog oružja te borbe protiv informatičkog terorizma i rata u Afganistanu.

Sada kada je poznat identitet čelnika britanske tajne službe, zna se da je on do prije godinu dana bio stalni predstavnik Velike Britanije u UN-ua prije toga je radio na poslovima vezanima za rješavanje konflikata na Kosovu i u Sjevernoj Irskoj.