miro cerar

Šef slovenske diplomacije u Beogradu na pripremama sjednice dviju vlada

02.12.2019 u 12:48

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar boravit će u ponedjeljak i utorak u službenom posjetu Srbiji, u okviru priprema za zajedničku sjednicu dviju vlada koja se treba održati 17. prosinca

Šef slovenske diplomacije sastat će se popodne sa svojim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem, a u utorak će ga odvojeno primiti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednica parlamenta Maja Gojković, prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Teme razgovora su priprema pete zajedničke sjednice dviju vlada, koje se u tom formatu održavaju od 2013. godine, a potvrđuju da dvije sljednice bivše SFRJ imaju dobre i razgranate odnose "bez većih otvorenih pitanja".

Slovenija otvorenim još drži pitanje sljedništva zajedničke kulturne baštine iz vremena SFRJ i jamstava štedne uloge u jugoslavenskim bankama, a u okviru sporazuma o nasljedstvu svih pravnih sljednica SFRJ, prenose slovenski mediji. Gospodarska suradnja dvije zemlje smatra se vrlo uspješnom, a Cerar će se u Beogradu sastati i s predstavnicima slovenskih tvrtki koje posluju u Srbiji.

Slovenija u okviru svoje potpore integraciji država Zapadnoga Balkana u euroatlantske integracije podupire i približavanje Srbije Europskoj uniji, a u tom okviru i dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, proces koji je u zastoju već godinu dana zbog carina koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije, prenijeli su u ponedjeljak mediji u Sloveniji. Srbiju su ove godine već posjetili premijer Marjan Šarec, predsjednik države Borut Pahor i ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar te drugi slovenski dužnosnici.