ERJAVEC STIŽE U ZAGREB

Šef slovenske diplomacije obećava da nas neće stopirati

13.03.2012 u 16:23

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je kako se nada da će Slovenija u dogledno vrijeme ratificirati pristupni sporazum Hrvatske s Europskom unijom te da će o tome i o drugim pitanjima razgovarati s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić prilikom svog prvog službenog posjeta Zagrebu u ponedjeljak

'Suvišne su bojazni da će Slovenija odugovlačiti s ratifikacijom, osim ako bi se dogodio neki izvanredan slučaj koji bi bitno pogoršao naše odnose', rekao je Erjavec u utorak u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, dodajući da je i prilikom nedavnog susreta s hrvatskom ministricom u Bruxellesu ocijenjeno da su odnosi Slovenije i Hrvatske dobri i prijateljski.

'Očito je da se nastavlja prijateljska politika kojoj su smjer dali bivši premijeri Borut Pahor i njegova hrvatska kolegica Jadranka Kosor', rekao je Erjavec.

'Politika nove slovenske vlade neće se promijeniti. Stranke u vladajućoj koaliciji prihvaćaju to kao činjenicu', rekao je Erjavec, otklanjajući tako primisli da bi sadašnja slovenska vlada mogla prema arbitraži imati negativno stajalište jer su se neke stranke koje u njoj sudjeluju arbitražnom rješenju graničnog prijepora protivile dok su bile u oporbi, a Pahor premijer.

'Naša je zadaća da što bolje pripremimo svoje argumente za arbitražu i detaljno pregledamo sve povijesne dokumente kako bismo arbitražni sud uvjerili da je Slovenija u pravu', rekao je glede graničnog prijepora s Hrvatskom i arbitražnog postupka Erjavec.

Što se tiče postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, slovenski je šef diplomacije istaknuo da pet stranaka u koaliciji koju vodi Janez Janša o tome još nije raspravljalo. 'Istina je da o tome još nismo raspravljali, ali ću to potaknuti odmah po povratku iz Zagreba', rekao je slovenski ministar vanjskih poslova.

'Nismo prva država koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor, vjerujem da ćemo biti u sredini među državama koje to čine, svakako ne bi bilo dobro da ga Slovenija ratificira kao zadnja članica', rekao je Erjavec.

On je dodao da će s hrvatskom ministricom vanjskih poslova u Zagrebu govoriti i o mogućnosti da dvije države zajednički detaljnije odrede predmet arbitražnog prijepora, ali da 'ništa ne želi prejudicirati'.

'U našem Arbitražnom sporazumu je navedena i mogućnost prema kojoj pitanja koja se mogu riješiti bilateralno možemo riješiti mimo arbitražnog suda', rekao je Erjavec dodajući da će prilikom razgovora u Zagrebu postaviti i pitanje bi li na taj način bilo moguće riješiti i neka otvorena granična pitanja.

Kao jednu od mogućih tema za razgovore u Zagrebu Erjavec je naveo obnovu rada mješovite međudržavne komisije koju su prije nekoliko godina osnovali tadašnji premijeri Pahor i Kosor, a preko koje su se rješavala pitanja kao što su zbrinjavanje otpada iz nuklearke Krško i pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

Na pitanje kako u vladi surađuje s premijerom Janezom Janšom, Erjavec je rekao da se premijer ne miješa u njegove poslove i da sam samostalno i suvereno donosi odluke s područja vanjske politike.

Erjavec je za ovaj tjedan najavio i prvi sastanak Strateškog vijeća za vanjsku politiku, čiji je predsjednik povjesničar Andrej Rahten, koji je nekadašnji suradnik u premijerovu kabinetu u prvom mandatu Janšine vlade od 2004. do 2008. te član Janšine Slovenske demokratske stranke.