MIJENJA LI SE ZAKON?

Šef Sabora o vojsci na granicama: Polako...

01.03.2016 u 11:37

  • +17

General Lovrić predao dužnost načelnika Glavnog stožera OS RH generalu Šundovu

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Bionic
Reading

Završena je primopredaja dužnosti načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i general pukovnik Mirko Šundov zamijenio je Dragu Lovrića na dužnosti načelnika Glavnoga stožera OSRH-a, a nakon završetka primopredaje predsjednik Sabora Željko Reiner, analitičar Vlatko Cvrtila i bivši ministar obrane Ante Kotromanović komentirali su novinarima mogućnost da Hrvatska pošalje vojsku na granice

Nakon završetka svečane primopredaje dužnosti između Lovrića i Šundova, predsjednik Sabora Željko Reiner kratko je komentirao eskalaciju migrantske krize, sigurnosnu ugrozu i najavu mogućih zakonskih izmjena prema kojima bi Hrvatska mogla poslati vojsku na granice.

Reiner je samo kazao kako je o tome još uvijek teško govoriti i da će o tome biti više riječi kad takav prijedlog dođe u saborsku proceduru.

Sličnog mišljenja je i geopolitički analitičar Vlatko Cvrtila koji je novinarima nakon svečanosti kazao kako je dobro da se Hrvatska osigura takvom zakonskim aktom.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović je pak istaknuo da nema mjesta panici i žurbi je, kako je naglasio, hrvatska vojska je spremna u samo nekoliko sati reagirati u okviru zakonskih ovlasti.

'Promjene su zakon života'

U Domu Hrvatske vojske Zvonimir održana je primopredaja dužnosti između generala zbora Drage Lovrića i generala pukovnika Mirka Šundova. Prije primopredaje general Lovrić je izvršio smotru i pregled Počasno-zaštitne bojne.

Lovrić je, kako javlja Mediaservis, kazao da je imao priliku služiti svojoj domovini i svom narodu i na to je ponosan: 'I stalno imajte na umu izreku 35. predsjednika SAD-a Johna F. Kennedyja da su promjene zakon života, da će onaj tko gleda samo prošlost ili sadašnjost zasigurno pronaći budućnost. Budite neumorni i kreativni u izgradnji sposobnosti Hrvatske vojske u promjenama koje slijede.'

Novi načelnik Mirko Šundov govorio je o planovima Oružanih snaga: 'Daljnje napore treba usmjeriti na intenzivnu organizaciju i opremanje te prilagodbe i podešavanje unutarnje strukture kako bi Oružane snage RH bile još bolje organizirane, opremljene, uvježbane i spremne da sa saveznicima i partnerima u EU-u i NATO-u provode svoje zadaće i misije.'

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović podsjetila je da su Oružane snage sudjelovanjem u međunarodnim misijama i operacijama potpore i miru dokazale svoju profesionalnost, obučenost i predanost izvršenju dodijeljenih zadaća. Time su ujedno na najbolji način predstavili Hrvatsku na međunarodnom planu i na to smo iznimno ponosni.