RASMUSSEN STIŽE U DUBROVNIK

Šef NATO saveza pohvalio Hrvatsku zbog 'pametne obrane'

05.07.2012 u 08:31

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji u petak stiže na sedmi po redu Croatia Summit u Dubrovniku, izrazio je u utorak u razgovoru za Dnevnik Plus HTV-a zadovoljstvo načinom na koji je Hrvatska prigrlila novi NATO-ov koncept 'pametne obrane' o kojem se razgovaralo na nedavnom summitu Saveza u Chicagu.

‘Hrvatska već predvodi jedan vrlo važan primjer pametne obrane u okviru Jadranske povelje’, a radi se o obučavanju policijskih snaga u Kabulu, Afganistanu’, izjavio je Rasmussen u razgovoru za HTV. Pet zemalja iz jadranske regije koje predvodi Hrvatska, pojasnio je čelni čovjek NATO-a, uložile su resurse u policijsku obuku u Kabulu. ‘To je sjajan primjer udruživanja i dijeljenja resursa što je i smisao pametne obrane i pohvalio bih Hrvatsku zbog te inicijative’, dodao je Rasmussen.

Prvi čovjek Sjevernoatlantskog saveza komentirao je i dvojbu hrvatske vlade o tome treba li kupiti nove borbene zrakoplove ili servisirati stare i ocijenio je kako je najvažnije ‘na raspolaganju imati potrebne kapacitete te tražiti međunarodna rješenja umjesto isključivo nacionalnih’.

‘Smatram da je najvažnije imati potrebne kapacitete na raspolaganju, bili oni novi ili polovni... s obzirom na gospodarsku krizu i smanjivanje vojnog proračuna, pametno bi bilo naći partnere unutar Saveza, udružiti resurse i tražiti međunarodna rješenja umjesto isključivo nacionalnih’, kazao je Rasmussen. ‘No, na kraju krajeva to će biti odluka hrvatske vlade’.

Glavni tajnik NATO odgovarajući na novinarsko pitanje osvrnuo se i na nedavne izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koje su izazvale zabrinutost u regiji, ‘što je s obzirom na njezinu nedavnu povijest bilo i razumljivo’, ali je rekao kako ih je Nikolić u prvim javnim nastupima nakon predsjedničkih izbora i ‘popravio’.
‘Nakon predsjedničkih izbora potrudio se popraviti te prve izjave i vrlo je jasno izrazio predanost europskim integracijama’, kazao je Rasmussen. Izrazio je očekivanje da će predsjednik Nikolić i nova srbijanska vlada nastaviti s praksom približavanja europskim integracijama.