nevjerojatna odluka

Šef mlade policajke nije osuđen za seksualno uznemiravanje 'jer se dogodilo samo jednom'; ona mora platiti 800 kuna

10.01.2020 u 09:18

Bionic
Reading

Mlada policajka prije četiri godine cijelu noć u veljači 2016. provela je u službenom policijskom vozilu sa svojim, u tom trenutku, nadređenim kolegom te bila izložena spolnom nasilju. Vukovarski Općinski sud oslobodio je okrivljenika jer se 'uznemiravanje dogodilo samo jednom' i nije se ponovilo, a policajka mora platiti 800 kuna sudskih troškova kao i izdatke napadača i njegovog odvjetnika

Zlostavljana policajka noć iz veljače 2016. provela je u službenom policijskom vozilu sa svojim, u tom trenutku, 44-godišnjim nadređenim kolegom. Bili su na punktu PP Bajakovo, blizu granice sa Srbijom, u nadzoru područja zbog pojačanog priljeva ilegalnih migranata, piše Jutarnji list. Policajka je bila kao ispomoć u sastavu svoje postrojbe pristigle iz drugog dijela Hrvatske, a njezin nadređeni, kojega je prijavila za spolno uznemiravanje te noći, lokalni policajac.

Općinski sud u Vukovaru nepravomoćno je oslobodio okrivljenoga jer, kako dalje navodi ovaj dnevni list, spolno uznemiravanje se dogodilo 'samo' jednom. Policajka je na sudu detaljno ispričala što se dogodilo. Okrivljeni je odbacio krivnju. Dodao je i da je moguće da ju je jednom ili dva puta slučajno dodirnuo po tijelu. Danas je u mirovini.

'Pravosudna tijela naprosto ne primjenjuju ispravno Kazneni zakon ako ga tumače tako da je potrebno da se djelo spolnog uznemiravanja barem jednom ponovi. Ako se radi o neželjenom ponašanju koje je intenzivno ili koje npr. traje par sati i uporno se ponavlja, tada je svakom prosječnom građaninu jasno da je žrtva bila u ponižavajućem i uvredljivom okruženju', rekla je za Jutarnji list Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica Autonomne ženske kuće Zagreb dok je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla kako je već od ranije upoznata sa stajalištem sudske prakse prema kojem je za počinjenje kaznenog djela spolnog uznemiravanja potrebno da se radnja kojom se ostvaruju njegova obilježja ponovi.

Protiv policajca kojega je kolegica prijavila za seksualno uznemiravanje u PU vukovarsko-srijemskoj pokrenut je stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti počinjene nedoličnim ponašanjem u službi. Prijavljeni policajac je u trenutku pokretanja stegovnog postupka u veljači 2016. privremeno udaljen s dužnosti do okončanja postupka, potvrdio je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković.

Policijski disciplinski sud u Osijeku u kolovozu 2016. izrekao mu je mjeru prestanka radnog odnosa uvjetno na četiri mjeseca odnosno odlučeno je da će policajac, ponovi li djelo unutar četiri mjeseca dobiti otkaz On je, kako je rekao Živković za Jutarnji llist, nakon izricanja stegovne mjere zatražio odlazak u starosnu mirovinu za koju je imao uvjete pa je oslobađajuću presudu dočekao u mirovini.