'Imaš znanje, budi primjer!'

Šef Liječničke komore: Nažalost, moram upozoriti hrvatske građane da je četvrti val neizbježan

04.07.2021 u 13:50

Bionic
Reading

'Često znam reći da je cijepljenje svjetlo na kraju pandemijskog tunela. S ovako nezadovoljavajućom procijepljenošću i snažnom prisutnošću visoko zaraznog delta soja novog koronavirusa, nažalost, moram upozoriti hrvatske građane da je četvrti val neizbježan', upozorava predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić

U Hrvatskoj se s jednom ili s dvije doze cijepilo čak 87 posto liječnika, a još 8 posto se planira cijepiti kad izgubi imunitet ili kad dođe na red za cijepljenje, pokazalo je istraživanje koje je Hrvatska liječnička komora (HLK) prije mjesec dana provela među svojim članovima, piše Jutarnji list.

Riječ je o drugom anketnom istraživanju kao dijelu javnozdravstvene kampanje 'Imaš znanje, budi primjer!', a u kojem je sudjelovao 1.821 liječnik.

Samo dva posto liječnika reklo je da se ne želi cijepiti, dok 3 posto ne zna hoće li se cijepiti. Isto je istraživanje pokazalo i kako je 20 posto hrvatskih liječnika bilo zaraženo koronavirusom. S obje doze u Hrvatskoj je procijepljeno oko 1,130.000 stanovnika, a s jednom oko 370.000.

'S obzirom na visoku zaraznost delta soja, potrebno je postići procijepljenost od 80 posto odraslog stanovništva kako Hrvatsku ne bi zadesio snažan 4. val epidemij', poručili su iz HLK-a u kojj su duboko zabrinuti podatkom da je do sada s barem jednom dozom cijepljeno tek 45 posto građana starijih od 18 godina, a interes je svakoga dana sve manji.

'Pred nekoliko dana pozvao sam sve kolegice i kolege da u svakom kontaktu s pacijentima o kojima zdravstveno skrbe upitaju je li se cijepio i otklone mu dvojbe i strahove oko cijepljenja, ako oni postoje. S obzirom na to da istraživanja pokazuju kako je razina povjerenja građana u liječnike visoka, smatram da bi razgovor liječnika s pacijentima doveo do povećanog odaziva na cijepljenje', smatra Luetić.