završena potraga

Plenković potvrdio: Vili Beroš bit će novi ministar zdravstva

28.01.2020 u 11:31

Bionic
Reading

Nakon što je razriješio Milana Kujundžića s mjesta ministra zdravstva, premijer Andrej Plenković kao novog će ministra Saboru predložiti aktualnog pomoćnika ministra Vilija Beroša

Plenković je u utorak poslijepodne osobno potvrdio medijima kako će predložiti Beroša, a kao razlog je naveo njegovu stručnost i poznavanje sustava, s obzirom da je Beroš aktualni pomoćnik ministra zdravstva. Premijer se prethodno konzultirao s užim vodstvom stranke i članovima stranačkog Odbora za zdravstvo koje vodi ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

U igri za novog ministra bili su dosadašnji su pomoćnik u Ministarstvu zdravstva Vili Beroš i državni tajnik u tom ministarstvu Željko Plazonić te bivši ministar zdravstva Dario Nakić. Kao kandidati za novog ministra zdravstva spominjali su se i Drago Prgomet, ali i Ante Ćorušić.

Vili Beroš Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Upravo je Ćorušić u utorak ujutro viđen na ulasku u Vladu, no na pitanje novinara N1 hoće li on biti novi ministar kazao je da je to malo vjerojatno.

Nakon sastanka u Vladi poručio je da je s premijerom razgovarao o ministarskoj poziciji, ali da je na sastanak bio pozvan u funkciji predsjednika HDZ-ovog Odbora za zdravstvo. Dodao je da mu premijer nije ponudio da bude ministar. Kazao je ponovno da je malo vjerojatno da postane ministar, a upitan bi li prihvatio tu poziciju kad bi mu je ponudili kazao je: 'Upitno je. Imam previše posla i sad.'

Beroš je u popodnevnim satima stigao u Banske dvore, a sinoć je kazao da bi prihvatio ponudu da bude ministar ako ga premijer pita.

Beroš je novinarima pred Banskim dvorima kazao da par mjeseci koliko koliko je ostalo do kraja mandata Vlade nije dovoljno vremena da se isprave svi nedostaci koji su se desetljećima gomilali u sustavu zdravstva.

'Prioriteti su naši liječnici i medicinske sestre kako bismo zadržali kvalitetu usluge', rekao je Beroš, spomenuvši pritom i obračun plaća.

Kao prioritete u ovih nekoliko mjeseci do kraja mandata naveo je, između ostalog, i uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe.

'To su moji prioriteti koje ću predstaviti premijeru ako mi ukaže povjerenje', rekao je Beroš. Dodao je da je s dosadašnjim ministrom Kujundžićem korektno surađivao.

Beroš je nakon sastanka rekao da ne može potvrditi da je on novi ministar i da će tu odluku donijeti premijer.

  • +7
Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Podsjetimo, u igri za novog ministra bio je i državni tajnik u ministarstvu zdravstva Željko Plazonić. 'Nitko još nije službeno razgovarao sa mnom, ali kad bi premijer od mene tražio da preuzmem Ministarstvo zdravstva, prihvatio bih', rekao je u nedjelju za Jutarnji list Plazonić, a tada je i priznao da se s Kujundžićem baš i nije slagao.

Ranije danas i Plazonić i Beroš su za N1 otkrili da se međusobno ne slažu.

'Beroš nije bio baš involviran u projekte od prvog dana. U podređenom je položaju, nije baš pokazao sjajnu suradnju sa mnom kao s državnim tajnikom', kazao je Plazonić o Berošu.

Ni Beroš nije štedio svog kolegu, kazavši da je sve projekte uz Kujundžića vodio upravo on. 'Plazonić je imao ingerenciju, da je htio nešto napraviti, napravio bi', rekao je Beroš.