u propagandnom videu

Šef Islamske države pojavio se prvi puta u pet godina

29.04.2019 u 21:00

Bionic
Reading

Šef skupine Islamska država (IS) Abu Bakr al-Baghdadi pojavio se prvi puta u pet godina u propagandnom videu koji je u ponedjeljak objavila ta džihadistička organizacija.

Nije poznat datum kada je video snimljen, ali osoba koja je predstavljena kao al-Baghdadi izjavljuje da "je sada završena bitka za Baghouz" govoreći o posljednjem utočištu ultraradikalne skupine na istoku Sirije koje je palo 23. ožujka.

Muškarac koji sjedi prekriženih nogu izjavljuje "da će se Islamska država osvetiti" u ime svojih ubijenih članova i da će borba sa Zapadom biti "duga".

On se u videu obraća trojici muškaraca čija su lica zamagljena i obećava druge akcije IS "nakon ove bitke". Video je objavila medijska mreža Islamske države al-Furqan.

Zadnja poruka koja se pripisuje al-Baghdadiju je audio snimka objavljena u kolovozu 2018. Šef džihadista se prvi puta pojavio u javnosti 2014. u Mosulu, na sjeveru Iraka, gdje je proglasio "kalifat" Islamske države.

Stručnjaci drže da se najtraženiji čovjek na svijetu skriva u sirijskoj pustinji. Sjedinjene Države nude 25 milijuna dolara za uhićenje al-Baghdadija.